Hlavní obsah

Nový dokument objasnil, proč spadl pod stůl velký případ žalobce Grygárka

Městský soud nepravomocně před pár dny zastavil stíhání Libora Grygárka.Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Žalobci podle městského soudu nezískali jediný důkaz, který by prokazoval, že se Libor Grygárek znal s lobbistou Romanem Janouškem už v době, z níž pocházela obvinění.

Článek

Po šesti letech se vyšetřovatelům a žalobcům předminulý týden zhroutil jeden z největších případů, kdy vyšetřovali propojení vysoce postaveného činovníka justice s podnikatelským prostředím.

Kauza, v níž se snažili dokázat, že někdejší náměstek vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek pomáhal přikrýt podezřelé transakce jednoho z kdysi nejvlivnějších lobbistů a obchodníků v Praze Romana Janouška, skončila tak, že Grygárkovo obvinění soud stáhl.

Seznam nyní získal klíčový soudní dokument, v němž soud svůj postoj vysvětluje. A zároveň poodkrývá, co se týmu žalobců a vyšetřovatelů na práci proti Grygrákovi nepovedlo.

V rozhodnutí, které má 40 stran, soudkyně Zuzana Zápalková například uvedla, že žalobcům z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří měli případ na starosti, se nepodařilo předložit potřebné důkazy.

Není podle ní ani jediný, který by dokazoval propojení předního žalobce a vlivným podnikatelem v době, kdy byly (na přelomu let 2008 a 2009) podle vyšetřovatelů trestné činy spáchány.

Olomoucký žalobce o vyšetřování několika kauz. Video: Seznam Zprávy

Bylo to v době, kdy švýcarské úřady začaly prověřovat podezření na praní špinavých peněz v souvislosti s účty, k nimž měl Roman Janoušek dispoziční právo (účty byly vedeny na firmu Botanic Finance sídlící v Panamě a na jméno Janouškovy matky).

Upozornila je na to v září 2008 banka v Ženevě, která na zmíněných účtech zajistila 197 milionů korun.

Švýcaři se kvůli vyšetřování obrátili na české úřady a požádali o informace, jestli je proti Janouškovi vedeno v Česku trestní řízení, ale jak se nyní v soudním dokumentu mimo jiné uvádí, byli zklamáni. Během vyšetřování Grygárkova případu vypovídali a uvedli, že právě kvůli přístupu Čechů spadl případ podezřelých kont pod stůl.

„V tomto případě probíhaly zcela nevysvětlitelné finanční toky. Původ peněz však nikdy nebyl zjištěn, neboť české státní zastupitelství nepomohlo,“ řekl během výslechu například Patrick Lamon, který byl ředitelem odboru terorismu a organizovaného zločinu spolkového státního zastupitelství Švýcarské konfederace.

I fakt, že Grygárek v případu proti Janouškovi nevznesl obvinění, byl pak předmětem jeho vlastního stíhání.

Podle soudkyně Zuzany Zápalkové, která stíhání Grygárka nepravomocně zastavila, mu nelze vyčítat, že na základě zprávy ze Švýcarska nezahájil úkony trestního řízení. „Úkony trestního řízení se nezahajují automaticky na základě jakéhokoliv poznatku, ale vždy záleží na posouzení kompetentního orgánu, zda jsou splněny zákonné předpoklady pro tento postup,“ dodala.

Navíc i bývalí šéfové protikorupční policie Jiří Novák a Tomáš Martinec i žalobce Ladislav Letko při výslechu řekli, že na ně Grygárek kvůli Janouškovi žádný tlak nevyvíjel ani jim nedával žádné pokyny.

Policisté na začátku roku 2009 případ Romana Janouška detailně analyzovali. Z pražského vrchního státního zastupitelství nakonec odešla v únoru téhož roku do Švýcarska odpověď, že policisté nevedou proti Janouškovi, členům jeho rodiny ani jeho obchodním partnerům žádné trestní řízení.

„Nemůže proto poskytnout jakékoliv informace nebo dokumenty, jež by umožňovaly zjistit spojení mezi penězi deponovanými na účtech u švýcarských bank a trestnou činností, které se eventuálně dopustili v České republice,“ napsal tehdy žalobce Ladislav Letko švýcarským orgánům.

Švýčaři pak v březnu 2011 odblokovali bezmála 200 milionů korun, které byly na účtech, k nimiž měl Janoušek práva. A kauzu odložili.

VZP dávala zakázky bývalé firmě Romana Janouška. Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Soudkyně Zápalková ve svém rozhodnutí uvedla i další výtku k práci žalobců, kteří Grygárka vyšetřovali. Podle ní nezískali důkaz, že by se Grygárek s Janoušek znali právě v době, kdy se řešila žádost o právní pomoc ze Švýcarska.

Státní zástupci mají třeba odposlechy, na nichž Janoušek o Grygárkovi říká, že „Libora má rád a hodně toho prožili“. Ale ty jsou až z dubna roku 2013.

„Obsah rozhovoru sice vyvolává představu, že oba muže spojuje dlouholeté přátelství, ale soud činí své závěry na základě prokázaných skutečností, nikoliv dojmů a osobního přesvědčení,“ uvedla soudkyně Zápalková.

Grygárek pak policistům řekl, že se s Janouškem zná až od roku 2010. „Nebyl zajištěn žádný důkaz, který by prokazoval opak,“ dodala Zápalková.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci však s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Podali proti němu stížnost. Zda bude stíhání Grygárka zastaveno, tak bude řešit Vrchní soud v Praze.

Sám Grygárek Seznamu po zveřejnění verdiktu, že je jeho stíhání zastaveno, uvedl, že od začátku říkal, že se ničeho nedopustil.

Jeho žalobci z vrchního zastupitelství v Olomouci už oznámili, že proti verdiktu soudu podají stížnost. Zatím prý případ analyzují.

Reklama

Doporučované