Hlavní obsah

Natočili jsme náš další poslední film, říkají otec a syn Svěrákovi

Rozhovor se Zdeňkem a Janem Svěrákovými.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Obecnou školou to před sedmadvaceti lety začalo a film Po strništi bos za dva měsíce jejich rodinnou tetralogii uzavře. Zdeněk Svěrák a Jan Svěrák v rozhovoru pro Seznam mluví o strachu před premiérou, výhodách rodinné firmy a úspěchu „tuzemáků“ ve světě.

Článek

„Byl bych radši, kdyby se od našeho filmu moc neočekávalo. Sám, když jdu na film, od kterého se hodně očekává, tak bývám zklamán,“ říká Zdeněk Svěrák. Přitom jemu i jeho synovi, režisérovi Janu Svěrákovi, je naprosto jasné, že jejich film Po strništi bos je předem očekáván jako událost letošní sezóny.

Děj filmu, který vychází z povídkové knihy Zdeňka Svěráka, se odehrává v době protektorátu a vypráví příběh ze Svěrákova dětství, kdy se městský kluk musel s rodinou odstěhovat na venkov.

„Když jsme točili dokument Tatínek, tak jsme jezdili na místa, kde otec prožíval dětství i dospělost, a on začal vzpomínat… Vynořovaly se mu prazážitky, které byly do té doby někde zasuté,“ vzpomíná v rozhovoru Jan Svěrák na moment, kdy otce ponoukl k tomu, ať ze zážitků napíše příběh. Tak po několika letech vznikla povídková kniha Po strništi bos, která tedy dějem předchází Obecné škole, prvnímu společnému filmu otce a syna Svěrákových z roku 1990, který pojednával o dětství v době těsně po druhé světové válce.

Obecná škola tehdy získala nominaci na Oscara. Druhý film „rodinné firmy“ Svěrák a syn, Kolja, pak Oscara v roce 1996 i získal - jako zatím poslední český film. Další ze série snímků, vycházejících zčásti z autobiografických momentů ze života Zdeňka Svěráka, Vratné lahve, se zase stal jedním z nejvýdělečnějších filmů v novodobé české historii.

Zdeněk Svěrák: Další téma už nemám

„Žádné další téma ve svém životě nemám, na další film se nechystám,“ říká Zdeněk Svěrák a jeho syn dodává: „Po strništi bos můžete považovat za náš poslední film.“ Žertem ale dodává, že to samé říkali už u předchozího snímku.

Jak poznamenaly jejich společnou práci spory o scénář filmu Vratné lahve (pětkrát přepisovaný)? Očekávají, že Po strništi bos bude mít úspěch ve světě, tak jak se to stalo Koljovi, Obecné škole i Vesničce mé střediskové (kterou její režisér Jiří Menzel původně považoval za dobrý „tuzemák“ bez mezinárodních ambicí)? A jak se dá uhlídat dokončený film před nelegálním pořízením kopií?

Podívejte se na videorozhovor se Zdeňkem a Janem Svěrákovými umístěný nahoře v tomto textu. 

Zde najdete trailer filmu Po strništi bos, který jde do kin 17. srpna:

Ukázka z filmu Po strništi bos (scénář: Zdeněk Svěrák, režie: Jan Svěrák).

Reklama

Doporučované