Hlavní obsah

Nový hejtman na starém odposlechu. S obžalovaným lobbistou mluvil o zakázkách

 

Reklama

Jméno Josefa Bernarda z ČSSD se objevuje v obžalobě ostravského lobbisty Martina Dědice.

Článek

Několik let předtím, než se nastupující plzeňský hejtman Josef Bernard rozhodl vstoupit do politiky, zachytily jeho hovory policejní odposlechy.

V době, kdy byl vysokým manažerem ve společnosti Škoda, mluvil s ostravským lobbistou Martinem Dědicem, s jehož firmou Škoda dělala obchody.

Odposlechy přináší text obžaloby, kterou na Martina Dědice sepsal žalobce za korupci při veřejných zakázkách a kterou má Seznam k dispozici.

Hovory Bernard-Dědic žalobce v textu obžaloby interpretuje, díky nim mimo jiné zdokumentoval, jak se tehdejší manažer s lobbistou scházeli.

Bernard: Nenabízel mi nic konkrétního

Tehdejšího manažera Bernarda, dnes nastupujícího hejtmana, detektivové kvůli schůzkám s Dědicem vyslechli.

Bernard výslech i schůzky s Dědicem potvrdil. Seznamu odpovídal jen přes SMS zprávy, rozhovor po telefonu několikrát během pondělí odmítl s tím, že má jednání.

„Scházeli jsme se (s Dědicem - pozn. red.) na jeho žádost. Vždy nabízel pomoc, které jsem nevyužil. Setkali jsme se, tuším, dvakrát. Nepůsobil na mě profesionálně," napsal Seznamu Bernard.

Co mu lobbista nabízel? „Právě, že nic konkrétního. Obecné řeči. Vztahoval to i na řízení Škoda Vagonka. Bylo to pro nás nepoužitelné," dodal Bernard.

Co zachytily odposlechy:

Podle textu obžaloby spolu byli Bernard a Dědic ve spojení minimálně od června do září 2012.

První hovor obou mužů zaznamenaly odposlechy 20. června 2012.

Poslední telefonát, který se objevuje v obžalobě, je ze srpna 2012. „Dne 22. srpna 2012 volá Dědicovi Bernard ze Škoda Holding a žádá Dědice o schůzku k celému dosavadnímu vývoji,“ stojí v obžalobě. „Volal jsem jako reakci na jeho volání,“ tvrdí Bernard.

Znalecký posudek

Podle toho, co uvádí žalobce, měla Bernardova Škoda v období, o které se detektivové zajímali, v Ostravě zájem o dva obchody.

Prvním byl prodej trolejbusů ostravskému dopravnímu podniku, druhým o dva roky později vstup do dceřiné společnosti této městské firmy.

Dědicova společnost Bussines Advisor, přes kterou šly podle detektivů ostravskému lobbistovi úplatky z veřejných zakázek, vystavila v tomto období Škodě Holding dvě faktury, každou v hodnotě 510 tisíc korun.

„Škoda Holding v dané věci hradila finanční prostředky za znalecký posudek, kdy je však otázkou, proč toto řešila přes společnost Business Advisor, která neměla oprávnění provádět znaleckou činnost," uvedl v žalobě státní zástupce Vít Koupil.

Na druhou stranu poznamenává, že Škodovka jako jediná za své peníze něco skutečně obdržela. U dalších firem, které platily Dědicově Bussines Advisor, se podle vyšetřovatelů nepodařilo zjistit, že by za své peníze cokoli dostaly.

Žalobce dává platby Škodovky na účet Dědicovy firmy do souvislosti se zmíněnou zakázkou na trolejbusy, kterou Škodovka získala od ostravského dopravního podniku.

„Celkem společnost Škoda Holding uhradila 1 020 000 korun. V uvedené době společnost získala od Dopravního podniku Ostrava veřejnou zakázku na dodávku nízkopodlažních trolejbusů v celkové hodnotě 42 660 000 korun," píše žalobce.

Podle něho šlo o otevřené řízení. „Kde však pouze tato společnost (Škoda - pozn. red.) předložila nabídku," uvádí návladní.

Z veřejných databází lze dohledat, že zmíněnou zakázku na trolejbusy vypsal ostravský dopravní podnik 16. listopadu 2009. A ze stejného data je podle vyšetřovatelů i „smlouva o obstarání věci", na jejímž základě společnost Bussines Advisor fakturovala plzeňské Škodovce.

Obchod, který nevyšel

Hovory a SMS zprávy mezi Martinem Dědicem a Josefem Bernardem, které zaznamenala protikorupční policie, jsou z doby o dva roky pozdější než zmíněné faktury - z léta 2012.

Jako možný důvod kontaktů mezi Dědicem a Bernardem zmiňuje v obžalobě státní zástupce privatizaci části společnosti Ekova Electric, která mimo jiné vyrábí a opravuje tramvaje a trolejbusy a která patří ostravskému dopravnímu podniku. Škodovka tehdy o Ekovu usilovala v konsorciu s firmou Krnovské opravny a strojírny.

„Zřejmě se jedná o záměr města Ostrava a Dopravního podniku Ostrava o vstup strategického investora do Ekova Electric (dceřiná společnost ostravského dopravního podniku – pozn. red.). Škoda je jedním z uchazečů o vstup,“ vysvětluje kontakty Bernarda s Dědicem v lobbistově obžalobě státní zástupce Vít Koupil.

Ostrava Ekovu krátce předtím vyčlenila z dopravního podniku. Prý proto, že by se v byznysu s tramvajemi neuměla coby součást městského podniku pohybovat.

„Začali vyrábět tramvaje (Dopravní podnik Ostrava – pozn. red.) a byla kolem toho spousta korupce. Pro město bylo problematické dělat obchody v takovém prostředí, jako jsou tramvaje. Proto jsem oddělil výrobu od dopravního podniku a vznikla Ekova. Její část jsme chtěli prodat právě z důvodu, že tu obchodní část by uměl nový spolumajitel. Město to ale neschválilo,“ shrnuje tehdejší ostravský primátor Petr Kajnar.

Kauza „ostravského Janouška“

Ostravský podnikatel Martin Dědic je spolu s dalšími sedmi lidmi a čtyřmi společnostmi obviněn v rozsáhlém korupčním případu, který se točí kolem Dědicova vlivu na městské společnosti v Ostravě, především dopravní podnik a nemocnici. Dědic měl podle obžaloby od společností, které se ucházely o veřejné zakázky, brát za jejich ovlivnění úplatky.

Více o kauze čtěte zde:

Tehdejší náměstek ostravského primátora pro dopravu Aleš Boháč je přesvědčený, že Dědic měl nadstandardní vztahy se všemi zájemci o Ekovu.

„Škoda nebo spíše její divize patřila mezi zájemce, nicméně nebyla jediná. Popravdě vůbec netuším, zda sliboval Dědic prodej firmě Škoda nebo Krnovským opravnám a strojírnám. Dnes s odstupem času jsem velice rád, že jsem si do své práce nenechal nikým takovým hovořit a jsem přesvědčen, že Dědic měl nadstandardní vztahy se všemi zájemci o společnost Ekova Electric,“ uvedl Boháč.

Bernard si podle svých slov nevzpomíná, že by s Dědicem o privatizaci Ekovy mluvil. „To si nepamatuji. Ničím mě nezaujal (Dědic - pozn. red.). Vůbec jsem si ho nepamatoval. Vybavil jsem si ho až po vysílání v televizi. Víc k tomu nemám,“ říká Bernard.

Martin Dědic na e-mailové otázky Seznamu ohledně schůzek s Bernardem a Ekovy neodpověděl.

Reklama

Doporučované