Hlavní obsah

Nový hlas Spolu smířlivý k ANO. Nezavírejme si dveře, zní od známého starosty

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ondřej Kolář je čtvrtý v pořadí na pražské kandidátce Spolu.

Reklama

Z konzervativní koalice Spolu zaznívají první úvahy o povolebním sňatku z rozumu s hnutím ANO. S jednou podmínkou - že by Andrej Babiš minimálně ustoupil z politického výsluní.

Článek

Podle Ondřeje Koláře, starosty Prahy 6, který se postavil Rusku ve sporu o sochu Koněva, čekají Česko v říjnu zlomové volby. Přirovnává je dokonce k roku 1948, kdy se Československo vydalo na východ vstříc nesvobodě.

„Člověk by se měl poučit z chyb, které se staly v historii. V roce 1948 demokratičtí ministři odešli z většinově komunistické vlády. Komunistům to neosolili, jen vše ztratili. Z mého pohledu není ani teď taktické si zavírat dveře u žádné politické strany, tedy kromě pošuků a extremistů, kteří ve volbách také kandidují,“ řekl Seznam Zprávám Kolář.

K „pošukům a extremistům“ řadí dnešní KSČM, SPD či Přísahu, ale nikoli hnutí ANO bez svého předsedy Andreje Babiše. Hnutí stávajícího premiéra je podle něj již etablovanou politickou silou, s níž je potřeba počítat, minimálně výhledově.

Kolář je na čtvrtém místě pražské kandidátky Spolu - podle stávajících průzkumů tedy má dobrou šanci po volbách usednout v Poslanecké sněmovně. Byla by to jeho premiéra v celostátní politice.

V současné době lídři předvolební konzervativní koalice z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vládnutí s ANO jednoznačně odmítají a malují si spíš koalici s Piráty a Starosty. A voliče straší hrozbou volebního paktu Babiše s komunisty a SPD Tomio Okamury.

Ale například europoslanec a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který patří mezi občanskými demokraty k vlivným straníkům, už před časem připustil možnost vládnutí s ANO bez Babiše.

„To závisí na tom, jestli ho (ANO - pozn. autorky) povede Andrej Babiš, nebo ne. Zkrátka s Babišem ne,“ řekl Vondra koncem srpna serveru novinky.cz na dotaz, co soudí o možnosti vládnout s ANO.

Povolební matematika

Zatímco ODS má stále „duši“ velké strany a tedy i řadu názorových proudů uvnitř partaje a KDU-ČSL už v minulosti s Babišem dokonce vládla, tak TOP 09 patřila k nejvypjatějším kritikům Babiše. A to především v éře Miroslava Kalouska.

„V topce je to teď opravdu ložené tak, že s ANO spolupracovat nechceme. My si nepřipouštíme, že by ty volby dopadly tak, že bychom museli jednat o vládě s ANO,“ říká Kolář. Zároveň ale dodává, že ho znervózňují předvolební průzkumy, které naznačují, že se zadrhla kampaň druhé předvolební koalice Pirátů a Starostů. „Do té povolební matematiky to vnáší úplně jiné počty,“ uvedl také sedmatřicetiletý politik.

Sám pražský starosta, který kdysi působil jako tajemník otce zakladatele TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, kritikou Babiše nešetří.

Země je podle něj po čtyřech letech vlády ANO s ČSSD v rozvratu. „Pandemie si vyžádala třicet tisíc mrtvých a pan premiér dělá, jakoby se ho to netýkalo. Státní finance jsou úplně v rozvratu, zadlužení je příšerné. A dochází tu k podkopávání principů a hodnot, na kterých nám v topce záleží - svoboda, demokracie, vláda práva,“ říká Kolář.

Etablovaná strana

Podle něj je překážkou v jednání s ANO zejména premiérův střet zájmů.

„Premiér Babiš sleduje své osobní zájmy a neumí rozlišit mezi těmito svými osobními zájmy a zájmy této republiky. Obávám se, že dokud bude ANO předsedat Andrej Babiš, tak jakékoli jednání s tímto hnutím bude vyloučené, ale ANO už je holt potřeba brát jako etablovanou politickou stranu, která tu sílu opravdu má,“ myslí si.

Možné námluvy ANO zejména s ODS jsou momentálním předvolebním tématem číslo jedna. ANO se přitom svou stávající politikou profiluje spíše levicově - a také dlouhodobě „luxuje“ dřívější voliče sociálním demokratům a KSČM.

Babiš má ale v rukávu cenné karty do namlouvací povolební partie s konzervativci. Řeč je zejména o stále otevřeném tendru na nový zdroj v Jaderné elektrárně Dukovany. Vláda ANO a ČSSD se po „odšpuntování“ vrbětického skandálu odhodlala vyloučit ruský státní Rosatom z chystaného tendru, zároveň ale zakázku i přes lobbing spojeneckých uchazečů nevypsala.

Stejně tak Babiš neuzavřel jmenování nového šéfa BIS - ředitele Michala Koudelku jen pověřil s tím, že nový mandát šéfa kontrarozvědky má řešit příští kabinet.

Obě tyto záležitosti eminentně zajímají prezidenta Miloše Zemana, jehož aktivní role ve skládání vlády je jistá. Ten Rusko v tendru chce a Koudelku zase ve funkci odmítá. Přesně opačné postoje zastává opozice - koalice Spolu i Pirátů a Starostů. Oslabit Zemana v těchto záležitostech může pouze silná vláda a ze skládání kabinetu se tak skutečně může stát geopolitická partie.

„Andrej Babiš je obchodník. Divil bych se, kdyby si některé odložené záležitosti neschovával jako trumf, který by chtěl vytáhnout. Ale znovu říkám, nebude to on, kdo povede ta hlavní jednání po volbách, bude to Petr Fiala,“ doufá Kolář.

Reklama

Doporučované