Hlavní obsah

Nový informační systém Nemocnice Jihlava bude v provozu v březnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Jihlava začala instalovat nový nemocniční informační systém za 32 milionů korun. V provozu bude v březnu. Kraj Vysočina dnes schválil jeho předfinancování. Většinu nákladů pokryjí dotace.

Článek

Nový systém postupně získají i další čtyři krajem zřizované nemocnice. „Začínáme v nemocnici v Jihlavě, protože právě její nemocniční informační systém je na pokraji toho, kdy by se měl změnit, měl by být aktualizován, ať už po stránce hardwarové, nebo softwarové. Proto právě Nemocnice Jihlava je tady první se žádostí o předfinancování,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Od 8. února se začali školit uživatelé nového systému. Školení je distanční formou. „Bude to poprvé, kdy se touto formou bude takto rozsáhlý systém proškolovat, dávat dohromady,“ řekl Novotný. Ostrý provoz systému v Jihlavě by měl začít 2. března.

Kraj Vysočina uzavřel smlouvu na nové informační systémy do svých pěti nemocnic v hodnotě asi 180 milionů Kč bez DPH loni na podzim. Dodavatele hledal čtyři roky. Dvakrát musel zakázku kvůli odvolávání neúspěšných uchazečů zrušit. Novotný už dřív řekl, že systémy používané v nemocnicích jsou zastaralé, někde slouží déle než 20 let.

Kromě Nemocnice Jihlava zřizuje kraj také nemocnice v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě a v Třebíči. Ročně je v nich hospitalizováno přibližně 95 000 lidí, vyplývá z jejich výročních zpráv.

Reklama

Doporučované