Hlavní obsah

Nový kamenný obchod v centru Prahy nabízí zboží z trestné činnosti

MInisterstvo vnitra prodává v kamenném obchodě zabavený majetek.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novou prodejnu elektroniky otevřelo ministerstvo vnitra hned vedle uzenářství a policejní stanice v Praze na Perštýně. Zájemce se tam může přijít podívat na zboží v aktuální nabídce. Jde například o brusku, mobily, tablet, pračku, televize, počítače nebo herní křeslo. Samotný prodej se pak odehrává online – prostřednictvím aukčních portálů. Všechno zabavila policie, když vyšetřovala trestnou činnost. Loni se prodal majetek za téměř 12 milionů korun. Letos se částka ještě zvýší.

Článek

„Před třemi lety jsem dostal úkol zajistit sklady pro zabavovaný majetek,” říká ředitel Odboru správy majetku Ministerstva vnitra Miroslav Konopecký. Tehdy mu prý došlo, že stát může takový majetek prodat a to je podle něj situace, která je výhodná pro všechny.

Stát se díky prodeji nemusí o věci starat. U možného pachatele platí, že pokud by byl osvobozený, vrátí se mu hodnota majetku v době jeho zadržení. A – případ třetí – když majetek propadne státu, tak se díky aukci odvede do fondu odškodňující oběti trestných činů víc, než kdyby se třeba i roky čekalo na konečný verdikt soudu.

„Je to právě zboží, které podléhá ztrátě na hodnotě – počítače, hodinky, potraviny už umíme taky prodat,“ vysvětluje Konopecký.

A skutečně – na Perštýně jsou dnes k mání počítače, televize, herní křeslo, pračka, drát, bruska nebo tablet. Štítky avizují vyvolávací cenu, často mnohem nižší než je cena tržní. Aktuální hodnotu se zájemce dozví online.

Systém začal v testovacím režimu fungovat v roce 2016, kdy na ministerstvu vnitra vzniklo Centrum zajištěných aktiv. První se prodávala auta. Od té doby se podařilo vydražit movitý i nemovitý majetek za víc než 27 milionů korun. Ambicí ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je výnosy ještě znásobit.

„Každý rok objemy prodaného majetku rostou, loni to bylo asi 12 a půl milionu korun, takže já to pokládám za úspěšný projekt,“ dodal Jan Hamáček. „Zájem je a já očekávám, že jak se bude rozšiřovat nabídka na internetu i síť kamenných prodejen, tak ještě poroste.”

Kamenná pobočka v Praze v ulici Na Perštýně je už druhou svého druhu u nás. Ta vůbec první začala fungovat na konci května v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované