Hlavní obsah

Nový krok ve sporech o Krtečka. Milerova vnučka nabídla, že zbytek dědiců vyplatí

Ve sporu kvůli dědictví po autorovi Krtečka se objevil nový návrh řešení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kromě Karolíny Milerové je dalších pět dědiců. Pokud by přijali její nabídku, mohla by se stát jedinou majitelkou práv.

Článek

V letitém sporu o dědictví po výtvarníku Zdeňku Milerovi, autorovi oblíbené postavičky Krtečka, se objevil nový návrh.

Nejmladší z dědiců Karolína Milerová nabídla ostatním dědicům novou možnost řešení. Počítá s tím, že by zbývajících pět dědiců vyplatila a stala se jedinou oprávněnou majitelkou práv.

„Je tam taková možnost vykoupit ta dědická práva od mých příbuzných. Tato možnost by nám zajistila, že bychom neměli žádnou konkurenci na trhu. Byli bychom jediný subjekt, který by spravoval práva po mém dědečkovi,“ potvrdila Seznamu Karolína Milerová.

Nové řešení sporu pro Karolínu Milerovou předložil její advokát. Milerová už se s ním obrátila na ostatní dědice.

Kromě ní k nim patří její babička – vdova po Zdeňku Milerovi, výtvarníkovy dcery Barbora a Kateřina a syn Michael. K rodinným příslušníkům se v závěti řadí ještě Milena Fischerová, kterou výtvarník před více než deseti lety stanovil správkyní dědictví.

S Milenou Fischerovou vede Karolína Milerová komplikovaný spor o licence na postavičku Krtečka.

Milena Fischerová Seznamu řekla, že je připravena na řešení předložené Karolínou Milerovou přistoupit. Podmínkou je, že budou souhlasit i zbývající dědicové.

„Toto je čistě záležitost rodiny pana Milera. Případné souhlasné stanovisko všech dědiců budu akceptovat,“ řekla Seznamu Fischerová.

Právě postoj dalších členů rodiny k novému návrhu nemusí být jednoznačný.

Například pro Milerovu dceru Kateřinu by souhlas mohl znamenat i konec její umělecké tvorby. Do teď vydala několik knih a třeba dokreslila ke Krtkovi i postavičku paní Krtečkové.

„Pokud žijící umělec dostane nabídku vzdát se svých autorských práv za odměnu, znamená to buď ukončení tvorby, nebo její omezení. Je to velmi závazné, obtížné a nezvratné rozhodnutí,“ uvedl pro Seznam Martin Slavík, který Kateřinu Milerovou mediálně zastupuje.

Milerová počítá s tím, že by si na vyplacení peněz musela do firmy vzít investora. Podle jejích propočtů by zbytek rodiny měl dostat dohromady částku v řádu několika stovek milionů korun. Koho by s finanční pomocí oslovila, ale Milerová zatím říct nechce.

Milerova vnučka Karolína Milerová je zakladatelkou firmy Little Mole. Ta vlastní práva na postavičky z kreslené pohádky o Krtkovi. Další společnost Karolíny Milerové – Little Mole Cartoon – loni představila novou kreslenou pohádku Krtek a Panda. A v této firmě je mimochodem společníkem zástupce čínské CEFC Jaroslav Tvrdík.

Reklama

Doporučované