Hlavní obsah

Nový lék na leukémii i babské rady pro rodiče, které fungují. O dětských nádorech s předním onkologem

Výzva s Janem Starým: O stále úspěšnější léčbě dětských nádorových onemocnění.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Některá doporučení, jak odhalit nádor, často mýty nejsou, vysvětluje přednosta kliniky dětské onkologie Jan Starý. Je dobré dávat si pozor třeba na šilhání u kojenců nebo na žlutavě zbarvenou zornici na fotografiích malých dětí.

Článek

„Nožičky někdy bolí 99 procent dětí. Dospívající zase trpí růstovými bolestmi pánve nebo páteře, to je normální,“ mírní obavy rodičů lékař. „Varovný příznak ale je, pokud to bolí v noci a budí to dítě pravidelně ze spaní.“

Na otázku, proč se zhoubné onemocnění objeví, už ale tak jasnou odpověď nemá. Mezinárodní studie dokonce ukázala, že v Africe je výskyt leukémie o něco nižší než v Evropě nebo ve Spojených státech.

„Platí, že čím rozvinutější společnost, tím víc dětské leukémie,“ konstatuje přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie v pražském Motole. „Možná v tom hraje roli, že děti nadměrně chráníme, a tak se jim hůř vyvíjí imunita.“

Na tohle téma před rokem zveřejnil britský list The Guardian výzkum onkologa Mela Greavese, který tvrdí, že akutní leukémii v dětství způsobuje kombinace genetické mutace a nedostatek dětské infekce.

„Jeho hypotézu dosud nikdo nevyvrátil,“ komentuje mediálně vděčný výzkum profesor Starý. „Uvažuje se o přípravě ústně podávané očkovací látky pro malé děti ve formě mikrobů,“ dodává.

Nadějné novinky

K novým objevům dochází i přímo na poli léčby. Zatímco během minulých třiceti let nedošlo k objevu nové léčebné látky a vzrůst úspěšnosti léčby vyplýval pouze v sofistikovanějším používání těch stávajících, nyní stojíme na prahu dalšího zlomu.

„Teď se povedlo zavést několik nových léků a probíhá experimentální studie, jestli tyto léky nahradí a doplní ty staré,“ říká přednosta, podle kterého jde i o to snížit utrpení dětí během léčby a pozdější vedlejší účinky.

Právě experimentální výzkum často znesnadňuje byrokracie. S financováním studií kromě státu často pomáhají nadace, jako je Kapka naděje nebo projekt 1000 statečných. Díky nim lékaři po dobu pěti let sledovali malé pacienty a zjistili, že testy krve lze změřit zbytek nemoci v těle dřív, než ještě propukne v takzvaný návrat nemoci.

„Jsme schopni nalézt leukemickou buňku mezi milionem,“ upřesňuje Jan Starý. V případě dětských onkologických a hematologických onemocnění jde často doslova o dny. „Začneme reagovat hned na první známky navrácení nemoci a můžeme lépe zasáhnout.“

Má pacient při návratu nemoci ještě šanci? Jak se lékař připravuje na rozhovor s rodiči, kterým umírá dítě? A co můžeme udělat pro to, abychom nebezpečí podobného onemocnění u dětí i dospívajících odhalili včas?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované