Hlavní obsah

Nový metr na koronavirus. Nejvyšší poplach znamená číslo 10

Foto: Seznam Zprávy

Vládní epidemiolog Rastislav Maďar vyzdvihl, že nový systém pomůže nastavovat karanténní opatření v jednotlivých okresech.

Reklama

Šíření koronavirového onemocnění covid-19 v Česku se podstatně liší podle regionů. Statistici tomu přizpůsobují i způsob vyhodnocování.

Článek

V boji proti novému typu koronaviru přibyl další nástroj, který využívá nasbíraná data. Zdravotní statistici vyvinuli skórovací systém, jenž vyhodnocuje stav nákazy v jednotlivých okresech a pomůže rychle varovat před rizikem rychlejšího šíření infekce.

Hodnocení pracuje se stupnicí „rizikových bodů“ od nuly do deseti. Nula znamená žádný výskyt covid-19. Naopak skóre od 9 do 10 znamená, že v daném okrese eskaluje výskyt nákazy a rostou počty hospitalizovaných pacientů.

„Skóre vyhodnocujeme už asi tři týdny a učíme ho s kolegy, aby bylo co nejvíce senzitivní,“ řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na pondělní tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví. „Naší ambicí je na denní bázi toto skóre zveřejňovat pro každý jednotlivý okres,“ dodal.

Podle posledních zveřejněných výsledků k 27. červnu byl nejvyšší stupeň 6, a to v okresech Karviná a Ostrava, kde se koronavirus šíří rychle hlavně mezi horníky. Skóre 4 měl sousední okres Frýdek-Místek. Rozmezí skóre 4 až 6 znamená „rostoucí trend výskytu“.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Znázornění skórovacího systému šíření covid-19 podle okresů.

Praha měla ke stejnému datu skóre 3, naprostá většina okresů vykazovala nulu.

Výsledky bodování budou směrodatné pro rozhodování ministerského týmu, který posuzuje nastavení karanténních opatření. Skupina, kterou vede vládní epidemiolog Rastislav Maďar, bude podle bodování navrhovat kroky jednotlivým krajským hygienickým stanicím. Ty je pak přizpůsobí podle místní situace.

Maďar nicméně zdůraznil, že skórovací systém nemůže zahrnout všechny aspekty šíření nemoci. „Není to žádné dogma, je to určitá orientace,“ uvedl.

Systém, který vznikl na zdravotnickém statistickém ústavu ÚZIS, sleduje vícero parametrů: jak roste počet pacientů, zda nákaza zasáhla zranitelné skupiny nebo jestli stoupá počet lidí s covid-19 v nemocnici. Tato čísla se následně hodnotí v čase, aby se určil trend a odhadl další vývoj.

Měřítko počítá s denními výkyvy. Aby se zabránilo tomu, že se vyvolá zbytečný poplach, může se denní „vyskočení“ čísel promítnout nárůstem nejvýš třech bodů. Vyšší váhu má hodnocení sedmidenního trendu.

O jeden bod se skóre zvýší například tehdy, pokud v okrese vzroste počet nakažených o 50 procent nebo o pět pozitivních pacientů. Pokud se průměrné denní nárůsty budou zvyšovat obdobným tempem v týdenních cyklech, stoupne skóre o dva body.

Reklama

Související témata:

Doporučované