Hlavní obsah

Nový mexický prezident plánuje škrty. Plat si sníží na polovinu a exprezidentům vezme důchod

Nový prezident Mexika Obrador si sníží plat na polovinu příjmu svého předchůdce, chystá i další škrty.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Vítěz mexických prezidentských voleb Andrés Manuel López Obrador si plánuje snížit plat na necelou polovinu příjmu svého předchůdce Enriqua Peňi Nieta. Toho vystřídá v prosinci. López Obrador tímto krokem usiluje o slibované úspory ve vládních úřadech. Splnit chce i předvolební slib, že zastaví korupci.

Článek

Andrés Manuel López Obrador si v rámci úsilí o úspory ve vládních úřadech hodlá snížit plat na necelou polovinu příjmu svého předchůdce Enriqua Peňi Nieta, kterého vystřídá v čele Mexika v prosinci, uvedla agentura AP.

López Obrador uvedl, že domů si bude měsíčně nosit 108 tisíc peso (126 252 Kč), což při současném kurzu je asi 5707 dolarů. Během jeho šestiletého období si žádný státní úředník nebude moci vydělat více než prezident. Plat současné hlavy státu činí 270 tisíc peso.

Budoucí prezident také zopakoval sliby ze své volební kampaně, a to že z peněz daňových poplatníků půjde méně prostředků na požitky vysokých vládních úředníků, kterým stát platí řidiče, tělesné strážce a soukromé zdravotní pojištění.

Oficiální prezidentská rezidence se podle něho stane kulturním centrem a bývalí prezidenti už nebudou pobírat důchody.

Jedním ze stěžejních cílů nového prezidenta je zastavit korupci. Na indexu vnímání korupce organizace Transparency International je Mexiko na 135. místě ze 180. López Obrador chce prosadit to, že veřejní činitelé budou muset zveřejňovat svůj majetek a korupce bude považována za závažný trestný čin.

Reklama

Doporučované