Hlavní obsah

Epidemie podle ministra zpomaluje, hospitalizací ale prudce přibylo

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).Video: ČTK

 

Reklama

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je Česko na počátku zpomalování epidemie nového koronaviru. Vyhráno podle něj ale stále není, upozornil na klíčovou roli dodržování opatření.

Článek

Ještě před páteční tiskovou konferencí k aktuálnímu vývoji epidemie promluvil nový ministr zdravotnictví v Poslanecké sněmovně. Hájil zejména vládní návrh na prodloužení nouzového stavu a zdůraznil, že v zemi stále probíhá komunitní šíření koronaviru. Poslední zavedená opatření podle něj ale mají velký potenciál epidemii zpomalit. A to pod jedinou podmínkou – že se budou striktně dodržovat.

Česko se podle nového šéfa zdravotnictví nachází v bodu zlomu – v následujících dvou týdnech by mohlo dojít ke zpomalení šíření viru.

Podobná slova následně při konferenci na ministerstvu zdravotnictví volil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Také on svou prezentaci zahájil slovy o velkém potenciálu opatření a bodu zlomu, ve kterém se země nachází. Data podle Duška částečně indikují, že se opatření zavedená přibližně před dvěma týdny začínají projevovat.

Dochází k poklesu reprodukčního čísla R a neeskaluje procento pozitivních záchytů, byť je stále vysoké. „Stávající vývoj přináší stále velmi vysoké počty denních záchytů covid-19, a to i při velkém objemu testů. Přesto jsou nové hodnoty známkou jistého zpomalení šíření infekce a nárůsty klesají. Ačkoli to tedy může znít divně, jsou i poslední vysoké počty nově diagnostikovaných známkou poklesu růstu a možného brzdění postupu epidemie,“ uvedl šéf ÚZIS.

Pokles reprodukčního čísla, které indikuje, kolik lidí jeden infikovaný dále nakazí, se nyní zastavil na hodnotě 1,13. Ministr se později toto číslo snažil vysvětlit na příkladu, jeho interpretace však byla chybná - použil řádově nižší násobek a došel ke špatným číslům. Chybný údaj přitom už přibližně hodinu předtím uvedl také před poslanci.

Aktuální data nicméně podle statistiků znamenají trvající riziko eskalace vývoje, zpomalování epidemie bude i při R pod hodnotou 1 zpomalovat celý listopad.

Foto: MZČR, ÚZIS

Predikce dalšího vývoje epidemie v několika scénářích podle hodnoty R

Zasažené rizikové skupiny

Vývoj nyní může podle Ladislava Duška zkomplikovat zejména masivní zásah do zranitelných a seniorních skupin obyvatel. V říjnu se i při velkém objemu diagnostikovaných zvýšil podíl nakažených lidí ve věku 65 let a více, a to na 14 procent. Riziko hospitalizace a těžšího průběhu nemoci je přitom v těchto skupinách vyšší než u mladších ročníků. Vzrostl také počet případů v rámci sociálních zařízení - jen v říjnu v nich přibylo 180 clusterů, ve kterých je okolo 4000 lidí - často v seniorním věku a ve špatném zdravotním stavu.

Nepříjemnou zprávou je pro celkovou situaci také velké množství nakažených zdravotníků - nyní je infikováno 7370 sester, téměř 3000 lékařů a 5429 ostatních zdravotnických pracovníků.

Foto: MZČR, ÚZIS

Nakažených seniorů v říjnu oproti září mnohonásobně přibylo.

Hospitalizace a lůžka

Hlavním cílem je podle ředitele ÚZIS zastavit neustále se zvyšující počty hospitalizovaných a snížit tak tlak na zdravotnický systém. Čísla se přitom zvyšují zejména kvůli zmiňovanému průniku nákazy covid-19 do seniorních a zranitelných skupin obyvatel.

„Čísla bohužel nevypadají dobře. Hospitalizace jsou vždy nějakých sedm až deset dní za epidemií a když se podíváte zpátky, měli jsme tehdy významné nárůsty. Denně přes 2000 nakažených seniorů,“ dodal Dušek. Každý den podle něj nyní v nemocnicích přibývá 718 nových pacientů s covidem.

„Lůžkové kapacity intenzivní péče jsou nadále dostatečné, a to včetně kapacit přístrojů. Vytíženost zdravotnického personálu je ale přesto enormní a v některých krajích na hranici dostačujícího počtu. Situaci komplikují také počty nakažených zdravotníků, které mají vliv na celkovou kapacitu systému. Posilujeme proto počty nezbytného zdravotnického personálu,“ zmínil ohledně intenzivní a lůžkové péče předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý. Od příštího týdne by podle něj měl fungovat centrální dispečink, který bude péči koordinovat.

Foto: MZČR, ÚZIS

Kapacity lůžek se omezení ostatní péče navýšily. Přesto by při eskalaci nemusela kapacita stačit.

Reklama

Doporučované