Hlavní obsah

Nový ministr Blatný „podstřelil“ klíčové číslo R. Později se poopravil

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nahradil ve funkci Romana Prymulu.

Reklama

aktualizováno •

Reprodukční číslo vyjadřuje rychlost šíření epidemie. Podle aktuálních propočtů klesla jeho hodnota na 1,1. Nový ministr Jan Blatný se dopad čísla snažil vysvětlit na příkladu, jeho výklad ale vyzněl přinejmenším nejednoznačně.

Článek

Reprodukční číslo R udává, kolik lidí se nakazí od jednoho infikovaného člověka. Během epidemie nového koronaviru se stalo bedlivě sledovaným údajem, jehož nárůst či pokles napovídá o aktuálním šíření nákazy.

Nový ministr Jan Blatný v pátek vyzdvihl, že hodnota R klesla na 1,1. Podle něj je to znamení, že šíření nákazy mezi obyvatelstvem může konečně zpomalovat.

Když se ale Blatný pokusil reprodukční číslo vysvětlit na příkladu v Poslanecké sněmovně, vzbudil u některých posluchačů pochyby, zda pracuje dobře s násobky. Svůj výpočet pak ještě jednou zopakoval na živě přenášené tiskové konferenci.

„Uvedu příklad. Jestliže budeme mít nakažených tisíc, reprodukční číslo bude 1,5, potom se zvýší počet na tisíc pět set, takže jenom o pět set. Jestliže budeme mít milion nakažených a reprodukční číslo bude jenom 1,1, ke zvýšení dojde o sto tisíc. To je ten problém, kterému nyní čelíme,“ řekl Blatný dopoledne před poslanci, když se začal projednávat návrh vlády na prodloužení nouzového stavu. Jeho projev byl vysílán živě a přepis je k dispozici na webu Poslanecké sněmovny.

Tentýž příklad uvedl Blatný následně i před novináři. Poznamenal přitom, že reprodukční číslo „je velmi jednoduché na pochopení“.

Ministr chtěl patrně vyjádřit, že v současnosti, kdy je nakaženo velké množství lidí, přibývají i při nižších hodnotách čísla R vysoké počty nově nakažených.

Jeho počty ale mnohé posluchače zarazily. Definice říká, že udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden nakažený pacient. „Například reprodukční číslo 2 znamená, že jeden nemocný nakazí přímo další dvě osoby, které mohou nemoc dále šířit,“ uvádí Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Popis reprodukčního čísla na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Z toho vyplývá, že v prvním případě při R = 1,5 se od tisícovky lidí nákaza nepřenese jenom na 500, ale ve výsledku na 1,5násobek, tedy 1500 lidí. Dohromady tedy projde nákazou 2500 lidí (1000 mělo koronavirus na začátku, plus nově 1500 nakažených).

U druhého příkladu s číslem 1,1 pak od milionu nedostane koronavirus jenom 100 tisíc lidí, ale 1 milion a 100 tisíc dalších lidí. Spolu s původními nakaženými tak celkově napočítáme 2,1 milionu lidí s koronavirem.

Poté, co Seznam Zprávy na možnou chybu nového ministra upozornily, někteří čtenáři zareagovali, že Blatný chybu neudělal a jde o posun v interpretaci jeho slov. Redakce ale trvá na tom, že Blatného vyjádření mohlo být přinejmenším zavádějící.

Obhájci ministra upozorňovali zejména na zákonitosti exponenciální funkce a časový faktor, tedy že původní přenašeči se během daného cyklu uzdraví nebo zemřou.

Ministr však žádné takové proměnné nezmínil. Neupřesnil, jestli do výsledku zahrnul pouze nově (aktuálně) nakažené, a ne celkový počet lidí, který prošel nákazou (tedy včetně těch, kteří ho měli na začátku šíření).

Ministra pak každopádně na tiskové konferenci nikdo neopravil, společně s ním tam byl i šéf zdravotních statistiků Ladislav Dušek.

Až následně Blatný upřesnil, že má na mysli přírůstky, nikoli celkové počty nakažených. „Je nutné si uvědomit, že ve chvíli, kdy je třeba hypoteticky tisíc nakažených, tak i reprodukční číslo 1,5 nemusí být zásadním problémem pro systém, protože za danou dobu přibude 1500 nakažených. Kdyby ale bylo v populaci třeba milion nakažených a reprodukční číslo by bylo 1,1, tak přesto vzroste počet lidí, kteří vyžadují péči, o milion sto tisíc,“ citoval ministra iRozhlas.cz.

Šlo už o druhé komunikační zaklopýtnutí ministra, který nastoupil teprve ve čtvrtek. Prvním bylo vyjadřování o jeho podpisu na internetové petici z roku 2018, ve které spolek Milion chvilek pro demokracii vyzýval Andreje Babiše k odchodu z čela vlády. Nyní přitom Blatný ve vládě zastupuje premiérovo hnutí ANO. Blatný nejprve svůj podpis odmítl potvrdit, pak ho zpochybnil, ale v pátek se k němu nakonec přiznal.

Z pátečních vyjádření Blatného i šéfa statistiků Duška vyplývá, že se začínají projevovat vládní omezení z poloviny října. Odráží se to i na poklesu reprodukčního čísla, které v září vystoupalo až k 1,6. „To číslo klesá, ale v dané epidemické situaci není 1,1 nějaké významné vítězství,“ uvedl Dušek a připomněl, že R musí klesnout pod hodnotou jedna, kdy už se nákaza nešíří řetězovitě. Podle dřívějších vyjádření je cílem vlády stlačit R na hodnotu 0,8.

Zprávu jsme upravili a aktualizovali o další vyjádření ministra, ve kterém upřesnil své výpočty.

Reklama

Doporučované