Hlavní obsah

Od ledna 2021 jezdíme po dálnicích bez nalepovacího kuponu, potvrdil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury

Kdy budou Češi jezdit po dálnicích bez nalepovacích kuponů?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přípravy na zavedení elektronického mýtného systému pro osobní auta jsou v plném proudu. Stihne se to v termínu, ubezpečuje šéf Státního fondu dopravní infrastruktury.

Článek

„Od prvního ledna 2021 bude tak zvaný video tolling zaveden,“ řekl po setkání s ministrem dopravy Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI.

Datum stanovil vládní návrh zákona, který schválili poslanci už v březnu. Zatím jde ale jen o první čtení a definitivní datum se může ještě dost výrazně posunout. Podle obou aktérů dnešní schůzky ale dva roky na zavedení systému stačí.

„V současné době připravuje Státní fond jednotlivá výběrová řízení a technické řešení celého systému,“ dodal Hořelica. O elektronické dálniční známce jednal v pátek ráno s novým ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem.

SFDI má na starost elektronický systém pro správu a ukládáni registračních značek vozidel, které si za jízdu na dálnici zaplatila. Kontrola aut by probíhala skrz kamerový systém. Ve hře je i využití mýtných bran.

Ministerstvo dopravy si od systému, kdy by šlo platit třeba i jen za regionální část dálnic, slibuje až 220 milionů korun navíc do státního rozpočtu, zároveň úsporu 120 milionů provozních nákladů. Původní návrh počítal s vyšší částkou za roční kupon, ale nakonec jeho cena zůstala na 1500 korunách.

Reklama

Doporučované