Hlavní obsah

Nový model pokut za překročení rychlosti: Kolik vyděláváš, tolik platíš

Řidič s průměrným platem může v Anglii nebo Walesu dostat pokutu až 25 000 korun. Pro srovnání - v ČR za podobný přestupek hrozí nejvíc 10 000 korun.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Britští řidiči mohou nově dostat pokutu až ve výši 150 procent své týdenní mzdy.

Článek

Pokud britští řidiči překročí maximální hranici omezující rychlost v obcích či na dálnicích, čeká na ně nově finanční postih dosahující 150 % jejich týdenního výdělku.

V porovnání s Českou republikou je nový britský systém pokutování přísnější. Zároveň je ale vůči řidičům spravedlivější.

Tvrdý trest v Británii přijde vždy, pokud vozidlo překročí rychlost 82 kilometrů za hodinu v obci nebo 162 kilometrů na dálnici. Limit maximální povolené rychlosti je přitom v britských obcích 48 a na dálnicích 112 kilometrů za hodinu.

Před změnou zákona mohli řidiči za tak vysoké překročení dostat pokutu maximálně ve výši sto procent své týdenní mzdy. Zákon pokuty stanovuje nejen podle závažnosti přestupku, ale i úměrně příjmům řidiče. V Anglii a Walesu musí člověk s vyšším platem uhradit vyšší pokutu, ale maximální výše postihu je 80 000 korun. Český řidič zaplatí za překročení rychlosti vždy maximálně 10 000 korun a je jedno, kolik vydělává.

Na britských silnicích zemřelo v roce 2015 celkem 244 lidí při dopravních nehodách způsobených nezvládnutým řízením při překročení povolené rychlosti. V Čechách se oběťmi příliš rychlé jízdy stalo v loňském roce 80 lidí. Podle předsedy britské Automobilové asociace Edmunda Kinga je zpřísnění pokut dobrým krokem. Nebezpeční řidiči budou po právu potrestáni a odpovědné řidiče tato změna nikterak nepoškodí.

Reklama

Související témata:

Doporučované