Hlavní obsah

Nový most místo zříceného. V Janově už začaly závěrečné testy

Foto: Profimedia.cz

Závěrečné testy nového mostu v Janově.

Reklama

Nový janovský most prochází závěrečnými testy před jeho oficiálním otevřením v srpnu tohoto roku. Stojí na místě Morandiho mostu, který se zřítil před téměř dvěma lety.

Článek

V neděli 19. července začaly závěrečné testy nově postaveného mostu v italském Janově, který vznikl v rekordně krátké době. Testy mají trvat až šest dní a po mostě během nich jezdí nákladní vozy.

Původní most ze 60. let 20. století se zřítil 14. srpna 2018. Tragická nehoda měla 43 obětí, mnoho zraněných a 600 lidí muselo kvůli ní opustit své domovy.

Tragédie vedla k velkému rozhořčení veřejnosti. Mnozí pozůstalí jsou přesvědčeni, že se neštěstí dalo zabránit a že firma Autostrade per l’Italia, která zodpovídala za provoz, zanedbala jeho údržbu. Vyšetřování pádu mostu stále trvá.

Pozůstalí si připomínají památku svých blízkých 14. každého měsíce, kdy přinášejí květiny ke kolejím v blízkosti místa tragédie. „Žijeme na různých místech a nezvládneme se tam dostat každý měsíc,“ řekla deníku The Guardian Egle Possettiová, která kvůli zřícení mostu přišla o čtyři členy své rodiny. „Ale jedna žena v Janově nosí květiny za nás všechny.“

Tragédie také obrátila pozornost na často kritický stav italské dopravní infrastruktury. Vyšetřování odhalilo okolo 20 dalších vážně poškozených mostů či 200 tunelů, které nedosahují evropských norem.

Stavba nového mostu

Morandiho most tvořil nepostradatelnou část regionální infrastruktury. Byl důležitý jak pro obyvatele Janova, tak pro dopravní spojení mezi Itálií a Francií. Starosta Janova Marco Bucci uvedl, že odhadovaná škoda za chybějící most dosahuje šesti milionů eur každý den. Postavení nového mostu co nejdříve tedy bylo prioritou.

Nový most navrhl známý italský architekt a janovský rodák Renzo Piano. Svůj návrh věnoval bez nároku na honorář. Samotná stavba nového mostu byla ale velmi nákladná. S rozpočtem přes 200 milionů eur se řadí mezi nejdražší mosty v Evropě. Se stavbou se začalo v srpnu minulého roku a most by měl být slavnostně otevřen o rok později – během srpna 2020.

Britský deník The Guardian mluví o dokončení nového mostu jako o symbolu naděje pro Itálii, kterou v tomto roce těžce postihla pandemie koronaviru. „Všichni jsou sjednoceni. Kvůli obětem, ale také z respektu k Janovu,“ vysvětlil pro The Guardian Pietro Salini, vedoucí jedné ze společností podílející se na stavbě nového mostu.

Reklama

Související témata:

Doporučované