Hlavní obsah

Nový parlament nechceme, odmítli Venezuelané vládní plány zavánějící diktaturou

Referenda se zúčastnilo přes 7 milionů Venezuelanů a 98 procent z nich odmítlo vládní návrhVideo: AP

 

Reklama

Vláda prezidenta Nicoláse Madura chce podle kritiků novým orgánem nazvaným Ústavodárné shromáždění nahradit parlament, ve kterém drží většinu opozice.

Článek

K volebním urnám venezuelského nedělního neoficiálního referenda přišlo 7,18 milionu lidí. Hlasovali o záměru venezuelské vlády svolat Ústavodárné shromáždění. Podle agentury Reuters přitom vládní záměr odmítlo 98 procent hlasujících.

Nedělní plebiscit byl reakcí na plán vlády uspořádat 30. července volby do nového orgánu zvaného Ústavodárné shromáždění. Opozice bude tyto volby bojkotovat jako nedemokratické, neboť způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná vládě. Vláda chce podle kritiků novým orgánem nahradit parlament, v němž má opozice většinu, a posílit tak diktaturu prezidenta Nicoláse Madura.

Účast na referendu byla nižší než počet těch, kteří v nedávných parlamentních volbách hlasovali pro nakonec vítěznou opozici. Tehdy volilo opoziční kandidáty zhruba 7,7 milionu obyvatel téměř 29milionové země.

Očekávalo se, že z 19 milionů oprávněných voličů přijde v neděli hlasovat nadpoloviční většina.

Voliči v referendu odmítli svolání nového shromáždění drtivou většinou. Zároveň vyzvali armádu k ochraně stávající ústavy a podpořili konání voleb ještě před vypršením Madurova mandátu na počátku roku 2019, uvedli akademici monitorující hlasování.

Konání nedělního referenda schválil parlament, jehož autoritu ale vláda a nejvyšší soud neuznává. Výsledky tak jsou neoficiální.

Nedělní hlasování zastínily násilnosti

Před jednou z volebních místností stoupenci vlády stříleli z motocyklů do lidí a zabili 61letou ženu a další čtyři lidi zranili.

Podle průzkumů odmítá zřízení Ústavodárného shromáždění 70 procent Venezuelanů a 80 procent nesouhlasí s politikou socialistické vlády, která zemi přivedla na pokraj bídy a paralyzovala veřejný život.

Ve Venezuele, zmítané už několik let hlubokou ekonomickou krizí, se od dubna konají téměř každý den protesty proti vládě. Demonstrace Madurův režim tvrdě potlačuje, zemřelo při nich už přes sto lidí.

Reklama

Doporučované