Hlavní obsah

Nový parník pro turisty se už plaví po lipenské přehradě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Rosenberger - Lipno - Line přivezla z Rakouska do republiky vyhlídkovou loď s kapacitou pro 140 lidí. Plavidlo se jménem Smetana bude nově přepravovat turisty po lipenské přehradě.

Článek

Společnost tak rozšíří svou flotilu na nádrži na tři lodě a vzroste i počet lodních linek. Transport Smetany začal v úterý v Linci a skončil dnes dopoledne u lipenské Frýdavy.

Loď Smetana je dlouhá 25 metrů a má šířku pět metrů. Společnost zatím po lipenské přehradě přepravuje turisty na parnících Adalbert Stifter a Vltava. Smetana, na jehož venkovní palubu se vejde až 70 lidí, popluje po takzvaném severním okruhu mezi Horní Planou, Dolní Vltavicí a Černou v Pošumaví.

Podle manažera firmy Rosenberger - Lipno - Line Karla Andrleho se přeprava lodi z Rakouska uskutečnila prakticky podle plánovaného scénáře. „Komplikace žádné nebyly. Firma před osmi lety vezla po stejné trase loď Adalbert Stifter. Vše probíhalo de facto stejným způsobem. A loď Adalbert Stifter byla větší,“ uvedl Andrle.

Po lipenské přehradě začaly výletní parníky jezdit 8. května. Loď Smetana by měla začít přepravovat turisty koncem příštího týdne. „Ještě přesně musíme časově vyladit jízdní řády,“ řekl Andrle.

Nákup lodě Smetana, která je stará 20 let, stál přibližně 250 000 euro. Stejnou částku pak představují náklady na přepravu do Frýdavy a spuštění na lipenskou přehradu. Životnost lodě se podle Andrleho nedá přesně určit, protože záleží na servisu a údržbě. Ale Adalbert Stifter a Vltava pocházejí z 60. a 50. let minulého století.

Společnost Rosenberger - Lipno - Line v sezoně přepraví až 60 000 turistů. Ceny pro letošní rok se nemění. Okružní plavba po přehradě na dvě hodiny stojí pro dospělé 330 korun.

Reklama

Doporučované