Hlavní obsah

Nový PES už se rýsuje. Kde všude má být nutný negativní test?

Foto: Shutterstock.com

Přepracovaný PES počítá s negativními testy. Brát si je budeme nejspíš i s sebou na pivo. Ilustrační snímek.

Reklama

Výraznou změnou přepracovaného protiepidemického systému je požadavek na negativní test. V zatím neveřejném materiálu se s tím počítá u návštěv restaurací a hotelů, ale třeba i divadel nebo u kadeřníka.

Článek

Kdo nebude otestovaný, nebude se možná moct účastnit kulturních či sportovních akcí ani vkročit do restaurací nebo hotelů. Test bude nutnou podmínkou i třeba návštěv v sociálních zařízeních.

Navíc, stačit zřejmě nebude samotest. Platit by mohl jen test z akreditovaných laboratoří a v případě antigenního by neměl být starší než tři dny a u PCR testu by neměl být starší než pět dní.

Zdravotnická obličejová maska by mohla být povinná ve vnitřních prostorech i v nejnižším prvním stupni protiepidemického systému, pro který se vžila zkratka PES. Od čtvrtého stupně je venku i uvnitř nutný respirátor.

Vše výše uvedené zatím není vládou schváleno, ale stojí to v nové připravované verzi PSA. Dokument získal a zveřejnil server iDnes.cz včetně grafického manuálu, jaká opatření budou platit v jednotlivých stupních rizika.

Na systému se ještě pracuje, a může tak doznat změn. „Projednali jsme ho s širokou skupinou odborníků a věřím, že brzy bude dosaženo mezi všemi z nich absolutní shody,“ komentoval průběh prací na novém systému PES nyní už bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný na své poslední tiskové konferenci ve středu.

Nový ministr Petr Arenberger zatím jen stručně uvedl, že se na to musí podívat. „Viděl jsem primární návrh, určitě potřebujeme mít nějaký materiál, který nám řekne aspoň rámcově dopředu, jakým způsobem a za jakých podmínek pokračovat. Jestli se to bude jmenovat pes, kočka nebo zajíc, není rozhodující.“

Jak by mělo vypadat postupné rozvolňování podle nového dokumentu?

Do restaurace s testem

Negativní test je novou podmínkou například pro návštěvu restaurace. Ty mohou v pátém a čtvrtém stupni fungovat jen jako výdejní okénka bez konzumace na místě. Od třetího stupně se ovšem mohou otevřít a novou podmínkou pro hosty bude právě negativní test.

Další podmínky jsou: 50 procent obsazené kapacity, maximálně čtyři osoby u jednoho stolu a pouze sedící hosté a dvoumetrového rozestupy. Zakázaná je i reprodukovaná či živá hudba a provoz je omezený na dobu mezi 6:00 a 23:00.

Ve druhém a prvním stupni se pak požadavky na nutné podmínky snižují a není potřeba ani negativní test.

Foto: idnes.cz

Jak by mělo vypadat postupné rozvolňování podle přepracovaného systému PES. Materiál zveřejnil server iDnes.cz.

Kdy bude možné přejít do nižšího stupně systému PES?

Novinkou mimo jiné je i to, že přesun do nižšího stupně je podmíněný několika splněnými podmínkami. Na místo výpočtu skóre rizika na škále od 1 do 100, jako tomu bylo dosud, se pracuje s počtem lidí na JIP nebo počtem nakažených na sto tisíc obyvatel za určité období.

1. Zatížení zdravotnického systému: v prvním stupni by mělo být orientačně na JIP 300 až 400 lidí, v druhém zhruba 600 lidí, ve třetím max. 800 atd. po dvou stech pacientech.

2. Počet případů za určité období: v prvním stupni by mělo přibývat méně než 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel, a to kumulativně za 14 dní. Od třetího stupně se pak přechází na období za sedm dní - 25 až 75 případů na 100 tisíc obyvatel. V pátém stupni pak více než 250 obyvatel na 100 tisíc obyvatel.

3. Dále je nutné splnit tyto podmínky: Každý stupeň musí trvat minimálně čtrnáct dní, procento pozitivních testů musí být pod čtyřmi procenty a reprodukční číslo R musí být pod hodnotou 1.

Hotely se otevřou ve čtvrtém stupni

Od čtvrtého stupně budou moci nově fungovat i hotely. Původní PES to povoloval až od třetího stupně. Opět bude ale klíčové, že hosté budou muset mít negativní test a při delším pobytu ho i opakovaně předkládat.

V připravovaném protiepidemickém systému se počítá s tím, že bude nutné test předložit při check-in a následně opakovaně každé tři dny v případě antigenních a každých pět dnů v případě PCR testů.

Ve třetím stupni pak bude nutné předložit test pouze na začátku pobytu. Ve druhém stupni už nebude třeba ani to.

Foto: Idnes.cz

Jak by měl vypadat návrat do hotelů a za kulturou. Dokument zveřejněný serverem iDnes.cz.

Ožít má i kultura

Podle nového systému PES bude možné chodit na výstavy i v nejvyšším pátém stupni rizika. Opět bude ovšem podmínkou negativní test a kromě toho i vstupenka na určitý pevně daný čas.

Do divadel či případně na sportovní zápasy by mělo být možné osobně chodit ve čtvrtém stupni. Vstupenka má být podle požadavků doplněná o respirátor a návštěvníci mají mít opět negativní test.

Ve třetím stupni se pak divadelní a sportovní akce mohou konat v režimu „s testem“ nebo „bez testu“. V prvním případě budou moci ovšem organizátoři využít větší počet míst.

Volný pohyb

Nově bude podle přepracovaného systému PES zákaz vycházení mezi devátou hodinou večer a pátou ráno nařizován až v pátém stupni, v ostatních nebude volný pohyb omezován. K tomu by byl ale navíc potřeba nouzový stav.

Reklama

Doporučované