Hlavní obsah

Nový podnikatelský inkubátor v Liberci je už zpola obsazený

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový podnikatelský inkubátor v Liberci je už zpola obsazený a další zájemci se hlásí. Projekt na podporu podnikání za 320 milionů korun bez DPH financuje Liberecký kraj.

Článek

Inkubátor vznikl přestavbou budovy bývalých dílen VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) v sousedství krajského úřadu. Samotný inkubátor Lipo.ink nabízí podnikatelům poradenství od roku 2017, jeho služeb už využilo na 400 lidí a firem. Teď jim může nabídnout i zázemí v podobě kanceláří a prototypových dílen. ČTK to dnes řekla mluvčí projektu Barbora Jónová.

V bývalých dílnách ale není jen podnikatelský inkubátor, ten zaujímá zhruba 45 procent plochy budovy. Celé horní patro má už léta pronajaté firma Huntsman, která tam vyráběla i po dobu rekonstrukce. „Velkou část budovy tvoří prostory budoucí jídelny, tam se teď v době koronakrize nepodařilo vysoutěžit provozovatele, tak uvidíme. V části prostor, které nejsou vidět, je datové centrum se servery, které slouží Libereckému kraji, a je tam také krajský archiv, který už byl v současných prostorách naplněný,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Samotný inkubátor Lipo.ink je koncipovaný jako místo, kde lze najít zázemí i komunitu pro sdílení a rozvoj nápadů. „V budově jsou všechny typy kancelářských prostorů, od jednotlivých kanceláří přes konferenční sály až po velký sdílený co-workingový prostor, který nabízí 50 kancelářských stolů a dalších až 30 alternativních míst,“ doplnila manažerka projektu Vendula Zedníková.

Aktuálně je podle ní obsazeno 40 procent kanceláří a polovina prostor určených pro prototypové dílny nebo malosériovou výrobu. Dalších 30 zájemců čeká na prohlídku, ty ale kvůli koronavirovým opatřením musí být individuální, což obsazování centra komplikuje.

Inkubátor vznikl v budově, kterou Liberecký kraj v roce 2014 koupil s další budovou a pozemky od VÚTS. Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům. Teď dokončil i rekonstrukci bývalých dílen, kde vedle inkubátoru vznikl prostor například pro archiv.

Novou podobu by mělo v dalších letech dostat i okolí budov, které dnes slouží hlavně jako parkoviště. Kapacitně ale nestačí. To by měl vyřešit nový parkovací dům, který naváže na budovu podnikatelského inkubátoru. V plánu je také výstavba mostu přes Nisu nebo úpravy nábřeží. Náklady projektu se odhadují na 220 milionů korun.

Reklama

Doporučované