Hlavní obsah

Nový portál Agrorisk může zemědělcům pomoci s pěstebními riziky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zemědělcům v Česku by měl při jejich činnosti napomoci nový portál AgroRisk.cz, který informuje o rizicích pro hlavní pěstované plodiny, jako jsou například pšenice, řepka nebo ječmen.

Článek

Na jeho vzniku se podílelo několik výzkumných ústavů nebo Mendelova univerzita v Brně. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková, komora je partnerem projektu.

Na portálu je interaktivní mapa ČR, uživatelé si mohou zvolit konkrétní oblasti a vybranou zemědělskou plodinu. Na výběr jsou třeba také brambory, ovocné stromy, chmel nebo cukrovka. „Mapa následně zobrazí možné rizikové faktory a pro každý z nich určí výši rizika na pětistupňovém semaforu. A to od bílé barvy, která znamená zanedbatelné riziko, přes žlutou až po tmavě červenou barvu signalizující mimořádné riziko,“ uvedla komora.

Podle Zdeňka Žaluda z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR jde prakticky o systém včasného varování pro zemědělce. Agronomové či rostlinolékaři se pak můžou rozhodovat o zásazích do pěstování. „Například z důvodu výskytu silného větru pro aplikaci postřiků nebo kapalných hnojiv či vymezení nepříznivých podmínek pro využití živin rostlinami, případně jak se včas připravit na zásah proti momentálně aktivním škodlivým činitelům, aby byl co nejúčinnější. Zvláště ovocnáři v pozdním jarním období ocení informaci, kde v jejich lokalitě hrozí návrat nízkých teplot a je třeba připravit protimrazová opatření,“ uvedl Žalud, který je zároveň tvůrcem známého projektu Intersucho.

Reklama

Doporučované