Hlavní obsah

Nový posudek nahrál vytěsněným akcionářům textilky PFNonwovens

Foto: PFNonwovens

Výroba netkaných textilií ve společnosti PFNonwovens.

Reklama

Drobným akcionářům vypuzeným z výrobce netkaných textilií PFNonwovens svitla naděje na větší částku za nucený prodej akcií. Postaral se o to posudek objednaný vytěsněnými akcionáři, který se stane oporou pro jejich žalobu.

Článek

Odborný posudek znalecké kanceláře Apelen Valuation určil cenu za jednu akcii PFNonwovens 1415 korun. To je ještě více, než kolik původně vytěsnění akcionáři žádali. Jejich představa byla mezi 1150 až 1200 korunami za akcii. Valná hromada PFNonwovens schválila v únoru cenu za jednu akcii při vytěsnění na 719,50 koruny.

Rozdíl mezi schválenou cenou a cenou stanovenou novým posudkem je při 470 tisících akcií v rukou minoritářů téměř 327 milionů korun. „Ocenění majoritáře bylo tendenční a amatérské. Posudek bude přílohou žaloby,“ řekl jeden z vytěsněných akcionářů Tomáš Hájek.

Souboj znalců

Samotná textilka se při stanovování výše ceny akcií opírala mimo jiné o expertizu poradenské společnosti EY. Dalšími kritérii byla průměrná cena akcií na burze za posledního půl roku a nejvyšší cena, za kterou hlavní akcionář získal akcie za posledních 12 měsíců.

Znalecká kancelář Apelen Valuation svou argumentaci v novém posudku případu PFNonwovens nekomentovala. „Jsem vázaný mlčenlivostí,“ uvedl partner společnosti Petr Tůma. Redakce Seznam Zpráv však měla možnost se s dokumentem seznámit.

„Byly použity velmi obtížně porovnatelné společnosti, často se zcela jiným produktovým zaměřením, působící na jiných trzích, více než polovina srovnávacích transakcí je přes pět let starých, dokonce od roku 2011, což zcela minimalizuje jakoukoli vypovídací schopnost,“ uvádí posudek na adresu ocenění, s nímž přišli většinoví akcionáři PFNonwovens.

K ocenění vycházejícímu z nového posudku se PFNonwovens nevyjádřila. Firma jen odkázala na své dřívější stanovisko.

„Formální uplatnění práva na dorovnání minoritním akcionářem je běžným a nutným předpokladem pro podání žaloby, pokud chtějí minoritní akcionáři napadat výši protiplnění u soudu. Společnost PFN Holding tento krok očekávala. Postup některých minoritních akcionářů není odlišný od jiných procesů vytěsnění, které v Česku v minulosti proběhly,“ sdělil finanční šéf skupiny Marian Rašík.

Posudek z dílny Apelen Valuation si objednali vytěsnění akcionáři. Podle šéfa znalecké kanceláře Tůmy ale na výsledek odborného posudku nemá objednavatel vliv. „Zadavatel naši práci nijak neovlivňuje, nehraje to žádnou roli,“ dodal.

K hromadné žalobě na dorovnání ceny se mají připojit akcionáři, kteří drželi zhruba pětiprocentní podíl na základním kapitálu společnosti. To představuje většinu vytěsněných podílníků. Tolik minoritářů se zatím v Česku při podobných kauzách nevzbouřilo.

Majiteli PFNonwovens jsou miliardář Oldřich Šlemr a zakladatelé antivirové společnosti Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

PFNonwovens vyrábí netkané textilie pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství a zdravotnictví. Využívají se pro výrobu dětských plenek či dámských hygienických potřeb. Společnost má také omezenou kapacitu pro produkci ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné obleky. Výrobní závody má firma na jižní Moravě, v Egyptě a v Jihoafrické republice. Loni zaměstnávala přes 700 lidí.

Reklama

Doporučované