Hlavní obsah

Nový pražský primátor Hřib jako Mladý papež. Nikdo neví, co od něho čekat

Počítačové systémy, sázení stromů a nové byty. Podívejte se, co plánuje nový pražský primátor.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

„Abych pravdu řekl, tak nevím," odpovídá Zdeněk Hřib na otázku, proč na lidi působí sebevědomě a arogantně.

Článek

Zvolení Zdeňka Hřiba pražským primátorem v mnohém připomíná základní zápletku úspěšného seriálu HBO Mladý papež: Sedmatřicetiletý muž bez politických zkušeností, jehož pořádně neznáme, netušíme, jaké má názory a co od něho vlastně čekat, se postaví do čela hlavního města se 70miliardovým rozpočtem.

A stejně jako seriálový papež Lenny Belardo nastupuje sebevědomý pirát Hřib do úřadu, kde vládnou intriky a neustálý boj jednotlivých frakcí. Jak to zvládne otec tří dětí, který vystudoval lékařskou fakultu, ale nikdy neléčil a věnoval se výnosnějšímu oboru informačních technologií?

Při odpovědích opravdu působí suverénně, jako by neměl ani pochybnosti a obavy. „Vnímám odpovědnost za úřad i město a jeho rozvoj. Chci dohnat ztracené roky, kdy město stagnovalo. Máme ty nejlepší předpoklady pro to, abychom to zvládli,“ říká suverénní Hřib v rozhovoru pro Seznam.

Nová Krnáčová?

Nebojí se prý ani osudu své předchůdkyně Adriany Krnáčové z ANO, která také suverénně nastoupila do funkce bez jakýchkoliv politických zkušeností – a spálila se, magistrát opouští s ostudou.

„Myslím, že problém předchozí koalice byl, že měli rozhádaný tým a neměli shodu na prioritách. Obojí dnes máme, takže máme mnohem lepší startovací pozici oproti předchůdcům. Ten tým městské rady je skutečně dobrý, rozhodování je kolektivní. Město nebudu řídit sám," míní Hřib.

Dodává, že Krnáčová neměla většinovou podporu ve svém ANO, zatímco on se prý může spolehnout na stoprocentní podporu Pirátů. Ti si za svým budoucím primátorem logicky zatím stojí, ale koaliční partneři – Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) a iniciativa Praha sobě – mají pořád pochybnosti.

„Doufám, že pan Hřib bude úspěšný, ale je tady nemalé riziko, že jako úplně nezkušený politik, který se najednou stane primátorem, to může přinést problémy," říká šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Ještě ostřejší se předseda Starostů Petr Gazdík, který má obavy, že Hřib bude nová Krnáčová. „Má sebevědomé, až lehce nabubřelé vystupování. A také nikdy nic úspěšně neřídil.“

Co na tyhle námitky sám Zdeněk Hřib říká, že na lidi působí tak arogantně a sebevědomě? „Já abych pravdu řekl, tak nevím. Nejsem přitom člověk, který by něco tlačil na sílu."

Muž bez úsměvu

Možná působí až moc chladnokrevně, technokraticky, bez úsměvu – jako by ani nebyl tím uvolněným a bezprostředním Pirátem. A že mu chybí sociální dovednosti, pro politického lídra naprosto nezbytné. To vše jistě může být jen první dojem a podcenění nového primátora.

Je připraven vyrovnat se všemožným tlakům, zájmům a vlivům? Magistrát musí například vycházet s městskými částmi, v jejichž čele stojí starostové z různých stran. „Osobně se považuji za konsensuálního člověka, který si dokáže poradit s protichůdnými zájmy, kde musíte najít scénář výhodný pro všechny zúčastněné,“ říká Hřib, že rozumí základním pravidlům politiky.

Dosud se živil jako „ajťák“ v oboru zdravotních informačních systémů. Mimo jiné se podílel na projektu elektronického receptu. Otevřeně říká, že kariéru lékaře vzdal kvůli nízkým platům v nemocnicích.

„IT bylo moje hobby už na škole, ale nepovažoval jsem to za něco, čím se budu živit. Chtěl jsem pracovat jako lékař, ale nebylo mi to umožněno. Systém fungoval tak, že se očekávalo, že budete v nemocnici a oni vám nebudou platit, nebo vám dají jen pětiprocentní mzdu. Čili si musíte najít sponzora na několika dalších let, než získáte potřebné atestace. To jsem odmítl, protože upřímně řečeno mi to přišlo jako vydírání."

A co jeho plány v Praze? Jako správný Pirát mluví o módním konceptu smart city, informačních technologiích a sázení stromů – až pak zmíní nové byty a dopravu. Ostatně jde o primátora, který se proslavil větou „sledoval jsem jednání zastupitelstva on-line“, když popisoval své dosavadní zkušenosti s pražskou komunální politikou.

Reklama

Doporučované