Hlavní obsah

Nový primátor Prahy poprvé vystoupil. „Mosty v Praze nám padají na hlavu, musíme je zajistit,“ řekl

Tisková konference budoucího pražského primátora Zdeňka Hřiba.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nastupující primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany se v pátek veřejnosti poprvé představil v nové roli.

Článek

Čtyři roky tvrdé práce, během kterých se má Praha posunout do tohoto tisíciletí – tak uvedl nastupující pražský primátor Zdeněk Hřib svoje působení v čele magistrátu.

Veřejně prezentoval své plány hned den poté, co se nová pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu dohodla i na personálních otázkách své vlády.

Primátor Hřib bude mít podle uzavřené dohody na starosti ve vedení města IT, zahraniční vztahy a evropské fondy.

Řekl, že koalice plánuje odstranit z představenstev firem vlastněných pražským magistrátem politické nominanty. Piráti se ve vedení města zaměří také například na zvýšení peněz na platy učitelů, transparentní fungování a reorganizaci úřadu nebo řešení bytové otázky.

Hřib se vyjádřil i k situaci v dopravě. „Jsou tady ty zásadní záležitosti, že nám mosty v Praze padají na hlavu – tam je samozřejmě nezbytné vyřešit základní zajištění,“ vysvětlil s tím, že po vyřešení akutních problémů u mostu na Vltavské a u Hlávkova mostu přistoupí město k prevenci.

Kromě naplánování údržby a oprav mostů má koalice v programu zakotven i proces půlročního plánování. „To znamená, že jednou za půl roku se naše koalice sejde, vyhodnotí předchozí půlrok a naplánuje ten další,“ dodal.

Změny si podle Pirátů zaslouží i fungování magistrátu. Koalice v tom bude podle Hřiba vycházet z auditu, který si město nechalo vypracovat a nyní se dokončuje. Počítá například se sloučením odboru strategických investic a odboru technické vybavenosti, které by měla příští týden schvalovat dosluhující rada.

„Rád bych, abychom v tomto složení s našimi partnery přinesli to, co jsme slibovali už v kampani – abychom na Prahu přinesli změny. Včera skončilo vyjednávání, které bylo náročné pro všechny zúčastněné, ale dnes začínají čtyři roky tvrdé práce, během nichž budeme chtít Prahu posunout do tohoto tisíciletí,“ prohlásil nový primátor s tím, že se na následující léta v čele magistrátu těší.

Podle Hřiba bude nová koalice úspěšnější než ta současná: „Na rozdíl od dosluhující koalice máme jednoznačnou vizi rozvoje Prahy, na které jsme se shodli s našimi koaličními partnery, a také máme tým odborníků, do kterého všichni naši partneři vyslali ty nejlepší.“

Slova Jiřího Pospíšila o tom, že Piráti jednání o koalici blokovali svými personálními požadavky, Hřib blíže komentovat nechce: „Myslím, že je to dohoda, kterou mohou všichni akceptovat a být s ní spokojeni. My za Piráty rozhodně spokojeni jsme.“

Nová koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Koaliční partneři Pirátů budou mít v radě každý po dvou náměstcích primátora a dvou radních. Koalice nyní dokončuje programové prohlášení a připravuje koaliční smlouvu. Její vznik musí definitivně stvrdit zastupitelstvo, které by se mohlo poprvé sejít ve druhé polovině listopadu.

Reklama

Doporučované