Hlavní obsah

Nový přírůstek pražské zoo, mládě hrabáče se poprvé ukázalo návštěvníkům

Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Zoo Praha v úterý poprvé umožnila zákazníkům prohlédnout si ve výběhu třítýdenní mládě hrabáče kapského. Jde o nejčerstvější přírůstek, který zoo v současné době má.

Článek

Návštěvníci pražské zoo si mohou prohlédnout mládě hrabáče kapského i s jeho matkou Kvídou skrze malé okénko, a to dvě hodiny ráno a dvě večer, kdy jim je od úterý výběh afrických hrabáčů zpřístupněn. Mládě má podle chovatelů čtyři kilogramy a daří se mu dobře.

„Pohlaví toho mláděte zatím nevíme, chovatelé se pouze domnívají, že by to mohla být samička, ale definitivně se to dozvíme až určením pohlaví ze vzorku DNA, a to ze vzorku srsti,“ říká mluvčí pražské zoo Lenka Pastorčáková.

Ošetřovatelé dodávají, že nový přírůstek do pražské rodiny hrabáčů je skutečně zdravý, a že momentálně dohlížejí především na to, aby ho jeho matka Kvída omylem nezalehla. Zatím je oba drží odděleně od otce Draca.

„Zatím toto mládě pije pouze mateřské mléko, ale postupně, bude to v řádu několika týdnů, nebo možná za dva měsíce, to mládě pak postupně přejde na jinou stravu - a to už bude speciální kaše, která se skládá z uvařeného masa, uvařené mrkve, to se potom rozmixuje, takže je to taková speciální kaše, ještě se do toho přidá řada dalších věcí," popisuje plán krmení mláděte Pastorčáková.

„A stejně tak potom takovou pochoutkou vlastně pro něj budou mouční červi, ale to už je opravdu takový, řekněme, pamlsek," dodává mluvčí pražské zoo

Nové mládě je již třetím potomkem, kterého Kvída a Draco mají. První dvě mláďata narozená v rocích 2015 a 2016 nyní žijí v zoologických zahradách v Dánsku a Olomouci.

Reklama

Doporučované