Hlavní obsah

Nový problém ministra Arenbergera. V přiznání „zatajil“ většinu svých realit

Skrytý byznys ministra Petra Arenbergera. Vlastní nemovitosti za miliony. V majetkovém přiznání ale neuvádí všechny a nemá z nich prý ani žádný zisk.Video: Televize Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger vlastní více než deset budov a množství polností. Ve svém posledním majetkovém přiznání však většinu z toho neuvedl a tvrdí, že jeho zisky z nájmu nepřesáhly 100 tisíc korun ročně.

Článek

Korycany jsou malá a celkem ospalá vesnice na Mělnicku. Nemají ani svého starostu, spadají pod více než čtyři kilometry vzdálené Neratovice.

Jednou věcí ale Korycany zajímavé jsou, a to přinejmenším od 7. dubna, kdy do funkce ministra zdravotnictví nastoupil Petr Arenberger (za ANO). Přednímu českému dermatologovi a formálně stále ještě řediteli fakultní nemocnice na pražských Vinohradech patří v této vesnici a v okolí řada budov a desítky hektarů polí.

Jde o část poměrně velkého počtu nemovitostí, které Arenberger vlastní na různých místech a většinou je pronajímá. Ve svém posledním majetkovém přiznání však přiznal pouze malou část.

Jak už minulý týden upozornila Televize Seznam, ministr nepřiznal desítky milionů korun ze studií nových léků, které prováděl ve své soukromé klinice. Veškerý zisk podle něj padl na pokrytí nákladů, které si studie vyžádaly.

„Já s ním prakticky nejsem ve styku, jenom když se jedná o nájem,“ říká pětašedesátiletý Milan Rambala, který bydlí v omšelém domku s prohnutou střechou na kraji vesnice.

Dům, ve kterém Rambala žije podle svých slov už od svých sedmnácti let, prý původně patřil státnímu statku. Spolu s okolními budovami a pozemky jej koupil ministrův otec, oční lékař Miloslav Arenberger, s manželkou. A jejich syn Petr pak majetky zdědil.

Ministrovi dává Rambala měsíčně za nájem necelé tři tisícovky. Připouští, že Arenberger se o nemovitost příliš nestará.

V ještě horším stavu je ale další ministrův dům ve vsi s popisným číslem 14. Ještě nedávno tam podle místních žili podnájemníci, krátce po příchodu Arenbergera do vlády se údajně vystěhovali.

V přilehlých budovách bývalého statku, které také patří Arenbergerovi, sídlí firma na výrobu a pronájem velkých stanů.

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

V prostorách bývalého statku, který vlastní ministr Arenberger, sídlí manufaktura na výrobu stanů.

„Nájem je pro nás výhodný. Když jsem se před pár lety rozhodoval, jestli to tady nekoupím, tak mi došlo, že pronájem je lepší,“ říká do telefonu šéf manufaktury Marek Rosenheim. Kolik ministrovi platí, ale zveřejnit nechce.

Podstatně lépe než oprýskaná stavení v Korycanech vypadá areál bývalého statku v nedaleké obci Netřeba, rovněž Arenbergerův majetek. Je vidět, že budovy prošly rekonstrukcí. V opravených budovách je několik bytů, sklad e-shopu na prodej elektronických součástek a podle místních tam také fungoval penzion. Asi o sto metrů dál stojí bytový dům se čtyřmi byty, další nemovitost ministra zdravotnictví.

Foto: Jan Richter, Seznam Zprávy

Bytový dům v obci Netřeba, jedna z nemovitostí ministra zdravotnictví na Mělnicku.

Nejhodnotnější majetky má však Arenberger v Praze. Kromě bytu nedaleko hlavního nádraží, který si ministr udává jako bydliště a kde má soukromou ordinaci, to jsou také vila a bytový dům v Kobylisích a další byt na Žižkově. Ten vlastní spolu s manželkou Monikou, stejně jako rekreační chalupu v Roudné u Tábora a další nemovitosti.

Na Mělnicku vlastní také kus lesa a z poloviny mu patří také les na Domažlicku.

V majetkovém přiznání, které podal ještě jako nový ředitel vinohradské nemocnice v říjnu 2019, ale Arenberger uvedl pouze pět nemovitostí.

Podle ministra mohli pochybit právníci, kteří mu přiznání vypracovali.

„Mně to dělalo právní oddělení naší nemocnice a mám dojem, že oni to ještě dělají službou, tak to samozřejmě můžu nechat zkontrolovat. Ale asi není důvod neuvést něco, co není v katastru nemovitostí,“ uvedl Arenberger v rozhovoru pro TV Seznam.

Arenberger nepřiznal ani žádný příjem z pronájmu realit nad 100 tisíc korun ročně, což je hranice, kterou ukládá zákon.

Ministr potvrdil, že z pronájmu má příjem, který podle svých slov udává do daňového přiznání. V majetkovém přiznání ho prý neuvedl proto, že „výsledný zisk je menší než 100 tisíc korun“.

To by ovšem znamenalo, že ministr použil velkou část z toho, co vybral na nájmu, na opravy nebo na další náklady.

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

Areál v obci Netřeba prošel rekonstrukcí, na rozdíl od některých jiných budov Petra Arenbergera v okolí.

Posudek realitních odborníků, který si zadaly Seznam Zprávy a Televize Seznam, totiž napovídá, že ministr si může každý měsíc přijít z nájemného na více než 100 tisíc.

„Zásadní bude, pokud tam někdo bydlí. Pokud ano, tak by ten celkový výnos mohl být na úrovni 120 až 150 tisíc korun měsíčně,“ řekl Robert Hanzl, generální ředitel společnosti Next Reality. Samotnou cenu Arenbergerových nemovitostí uvedených v katastru pak odhadl na 120 až 140 milionů korun.

Zákon o střetu nařizuje veřejným funkcionářům, aby před nástupem do funkce „přesně, úplně a pravdivě“ oznámili výčet majetku a příjmů. Lidé, na které se zákon vztahuje, musejí přiznávat také majetky a příjmy, které nabyli během výkonu funkce.

Nahlašovat se musejí nemovitosti, cenné papíry, podíly ve firmách nebo jiný majetek v ceně nad půl milionu korun. Příjmy včetně darů se oznamují od hranice 100 tisíc korun za uplynulý kalendářní rok.

Oznámení funkcionářů se vkládají do registru, který je na požádání veřejně dostupný.

Po nástupu do ministerské funkce musel Arenberger podat nové majetkové přiznání. Udělal to až během uplynulého víkendu, tedy poté, co ho Televize Seznam konfrontovala se svými zjištěními. O výpis z aktuálního oznámení redakce v pondělí požádala Ministerstvo spravedlnosti, zatím jej nemá k dispozici.

Reklama

Doporučované