Hlavní obsah

Nový program Nemocnice Šumperk zkracuje rekonvalescenci po výměně kloubů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Výrazné zkrácení doby hospitalizace po výměně kyčelního či kolenního kloubu a rychlejší rekonvalescenci umožňuje nový projekt Nemocnice Šumperk a firmy B. Braun, díky kterému se pacienti postaví na nohy pár hodin po operaci.

Článek

Rychlé mobilizace pacienta po výměně velkého kloubu lékaři docilují pomocí aplikace katétru s anestetikem, rehabilitačního cvičení i důkladného informování o postupu léčby. Sníží se tak riziko pooperačních komplikací, mezi které kromě bolestí patří trombózy nebo otoky. Nemocnice tak bude moci vyměnit velké klouby více lidem.

Program nazvaný Pacientské cesty zahrnuje edukaci pacientů, snížení rizika infekce, včasnou mobilizaci a cvičení před a po operaci i použití moderních technologií. „Projekt pacientské cesty je odzkoušen v zahraničí. Jsem rád, že první nemocnicí v Česku, která ho odstartovala, je právě ta šumperská,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach. Pacienti jsou do procesu zapojeni už několik týdnů před plánovanou operací. „Součástí projektu jsou také nové léčebné postupy a telemedicína,“ řekl Alan Munteanu ze skupiny B.Braun, která tuto novou metodu v Česku zavádí.

Šumperští lékaři při operaci velkých kloubů aplikují do otevřené rány lokání anestetikum nebo katétr napojený na pumpu s anestetikem, pacient tak po operaci necítí bolest. „Tento typ multimodální anestezie umožní našim pacientům postavit se na vlastní nohy už pár hodin po operaci. Tím, že je nic nebolí, mohou chodit hned a o to rychleji zatěžovat nový kloub, zapojovat svaly kolem rány a získat rychleji soběstačnost, sebejistotu a sílu pro další rehabilitaci,“ uvedl primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk Ján Debre.

Součástí projektu je i speciální rehabilitační senzor Orthofit, který si pacient doma nasadí na operovanou končetinu. Snímač sleduje kvalitu rehabilitace a mobilitu. „Senzor je propojen s tabletem, který pomocí aplikace přenáší data z rehabilitace do počítače lékaře. Aplikace pacienta navádí při cvičení a ukazuje mu například krajní polohy,“ řell Munteanu.

Nemocnice Šumperk zahájila tento program na začátku září. Za uplynulé dva měsíce se do něj zapojilo 41 pacientů. První z nich už mají operace za sebou. Projekt odstraňuje nebo výrazně zkracuje pobyt pacienta po výměně velkého kloubu na jednotce intenzivní péče, což je podle Polacha obrovský benefit v době pandemie koronaviru. „Díky tomu už nebudeme v případě rostoucího počtu covidových pacientů tak paralyzováni a budeme se moci i nadále plně věnovat plánované ortopedické operativě,“ řekl Polach.

Kvůli pandemii koronaviru musela Nemocnice Šumperk odložit víc než 2000 operačních zákroků. „Je třeba si uvědomit, že i pacienti s nemocnými klouby trpí velkými bolestmi. Dobrou zprávou je, že se pacientům zapojeným do projektu krátí doba hospitalizace z devíti na pět dní, takže budeme moci v budoucnu reálně odoperovat víc pacientů, kteří už dnes na své operace čekají několik měsíců,“ dodal Polach.

Reklama

Doporučované