Hlavní obsah

Nový rakouský prezident. Miláček žen Alexander Van der Bellen

 

Reklama

Rakouské volby očima zpravodaje Seznamu: Dvaasedmdesátiletého profesora poslali do úřadu ženy, mladí a vzdělaní.

Článek

Čekal se volební pat, napjaté sčítání každého hlasu. Jasné vítězství Alexandera Van der Bellena velkou část Rakušanů překvapilo.

Analýza úspěchu kandidáta, který porazil svého o 27 let mladšího soka, teprve začíná. Navíc ještě zdaleka nejsou sečteny všechny hlasy. Už se ale zvolna rýsují silná místa jeho strategie.

Výrazně Van der Bellenovi přály ženy bez rozdílu věku. U mužů je situace složitější, mnohem častěji ho volili muži mladší třiceti let. Vzdělaný akademik také přitahuje voliče s vyšším vzděláním. Svůj hlas mu podle odhadů odevzdalo plných 83 procent vysokoškoláků.

Debakl pro Hofera? Ne, možná začátek nové kariéry

S prázdnou možná neodejde z volebního klání ani poražený. Norbert Hofer si bez ohledu na konečný neúspěch získal během kampaně renomé coby šikovný řečník. Ke své osobě dokázal přitáhnout víc voličů, než kolik sympatizuje s jeho stranou. Mluví se o tom, že by mohl v čele Svobodných nahradit Heinze-Christiana Stracheho a získat pro FPÖ středové voliče.

Zároveň Van der Bellenovo vítězství neumlčelo dohady o konci současné velké koalice a předčasných volbách. Hofer by po dvojím neúspěchu v prezidentské volbě nakonec na nejvyšší patra rakouské politiky mohl zaútočit ještě do třetice, i když tentokrát z jiného směru.

Reklama

Doporučované