Hlavní obsah
Online

Itálie hlásí přes tisícovku nakažených za den. Nejvíc od poloviny května

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií u nás i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Itálii se za posledních 24 hodin potvrdilo dalších 1071 nakažených koronavirem, je to nejvíce za den od poloviny května. Itálie se v posledních týdnech potýká s rostoucím počtem nových případů nákazy, které se stejně jako v době vrcholu epidemie na jaře soustřeďují zejména do několika regionů na severu země.

- Nákaza koronavirem se za týden do středy 19. srpna prokázala u 35 Čechů, kteří pobývali v Chorvatsku. Od začátku prázdnin je takových případů 142. V zahraničí se pravděpodobně nakazilo celkem 320 lidí, za poslední týden se počet zvýšil zhruba o třetinu.

- Denní přírůstek počtu případů koronaviru v Česku v pátek poprvé přesáhl 500. Dosavadní rekord z 27. března byl 377. V pátek bylo nově potvrzených 506 případů. Počet aktuálně nemocných znovu přesáhl 5000.

  • Nejvíc nových případů přibylo v Praze

    Nejvíc nových případů přibylo v Praze - 129 případů. Tvoří to čtvrtinu záchytů z celé republiky. Jsou to většinou pozitivně testované kontakty už ve známých klastrech nakažených. Ale objevují se i nové klastry. Ve Středočeském kraji v pátek přibylo 71 nových případů, v Moravskoslezském kraji 62. Dalších čtrnáct okresů mělo přírůstky nad deset lidí.

  • WHO: Roušky by měly nosit děti starší 12 let

    Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala pokyny, podle kterých by děti starší 12 let měly používat roušky v souladu s doporučenými postupy pro dospělé v jejich zemi. Připouští, že o tom, jak děti přenášejí virus, je známo jen málo, ale uvádí důkaz, že teenageři mohou infikovat ostatní stejným způsobem jako dospělí. Roušky by dle WHO neměly nosit děti mladší pěti let.

  • Němečtí vědci uspořádali experimentální koncerty

    Uprostřed období rušení velkých společenských akcí kvůli koronaviru se němečtí vědci rozhodli uspořádat pořádný mejdan. Během jednoho dne se uskutečnily tři koncerty. Díky nim budou vědci moci určit skutečné riziko šíření nákazy. K výzkumu Halle University se přihlásily čtyři tisíce zdravých dobrovolníků ve věku 18 až 50 let.

    Každý z koncertů proběhl podle jiného scénáře.

  • Rekordní denní nárůst v Indii: 70 067 nemocných, 918 mrtvých

  • Hráči klubu Slovan Bratislava jsou v karanténě na Faerských ostrovech

    Slovenský fotbalový tým Slovan Bratislava podstoupí na Faerských ostrovech karanténu. Dva jeho hráči měli pozitivní test na koronavirus. UEFA ve svém prohlášení uvedla, že před cestou měli všichni testy s negativním výsledkem.

    Není známo, kde se hráči nakazili. Studie publikovaná univerzitou Johns Hopkins University však naznačuje, že příliš brzké testování po nákaze může vést k falešně negativním výsledkům.

  • Ruskou vakcínou se nechce nechat očkovat více než polovina Rusů

    Více než polovina Rusů se nehodlá nechat očkovat novou ruskou vakcínou proti onemocnění covid-19. Uvedl to dnes generální ředitel státní agentury pro zjišťování veřejného mínění VCIOM Valerij Fjodorov. „Budeme se očkovat novou ruskou vakcínou Sputnik V? 42 procent říká, že ano a co nejdříve, ale 52 procent říká, že ne, nenecháme se očkovat,“ prohlásil Fjodorov podle státní agentury TASS.

    Výsledek průzkumu, kterého se zúčastnilo 1600 Rusů starších 18 let, podle ředitele svědčí o stavu společnosti. „Na jedné straně se všichni bojíme a samozřejmě chceme, aby tento strach zmizel. Chceme jistotu, že se zaručeně nenakazíme. Jak? Bezpochyby je kvůli tomu nutné se očkovat. Ale i tak většina očkování neplánuje. Proč? Obávají se, nevěří, zdráhají se,“ vysvětlil.

  • Schillerová už nechce přispět obcím

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá požadavek Svazu měst a obcí ČR na dalších třináct miliard korun, uvedla Česká televize. Obce je požadují kvůli propadu příjmů v důsledku koronaviru. „Já rozhodně v tuto chvíli nevidím důvod. Myslím, že obce musí zapojit rezervy, jež mají díky bezprecedentnímu výběru daní, které probíhalo v posledních letech,“ uvedla ministryně.

  • Čínská vakcína z hmyzích buněk postupuje do další fáze

    První čínská vakcína vyrobená z hmyzích buněk byla schválena pro klinické testování Národní správou léčivých přípravků. Vakcína, která byla vyvinuta na Sichuanské univerzitě, byla testována na opicích a jiných zvířatech bez zjevných vedlejších účinků.

  • 67 případů v Praze za 24 hodin

    Hygienici v Praze za posledních 24 hodin odhalili 67 případů nemoci covid-19, mírně více než o den dřív. V hlavním městě se dosud nakazilo 4422 lidí, 3210 se vyléčilo a 107 zemřelo. Údaje k dnešním 18:00 na svém webu zveřejnila pražská hygienická stanice.

  • Nejvíc nakažených: Plzeňsko a Kolínsko

    Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel je nově na severním Plzeňsku, víc než 52. Následuje Kolínsko se 45 a Uherskohradišťsko se 37 případy na 100 000 obyvatel za poslední týden. Nad 30 je tento údaj ještě v Praze, bez nových případů za posledních sedm dní není aktuálně žádný okres.

  • Itálie hlásí 1071 nakažených za den, nejvíce od poloviny května

    V Itálii se za posledních 24 hodin potvrdilo dalších 1071 nakažených koronavirem, je to nejvíce za den od poloviny května. V pátek hlásily tamní úřady 947 případů. O nových číslech dnes informovala místní média. Za poslední den podle nich v Itálii také zemřeli tři lidé v souvislosti s nemocí covid-19, kterou virus SARS-CoV-2 odhalený poprvé koncem loňského roku v Číně způsobuje.

    Itálie se v posledních týdnech potýká s rostoucím počtem nových případů nákazy, které se stejně jako v době vrcholu epidemie na jaře soustřeďují zejména do několika regionů na severu země. Za poslední den ale hlásí nejvíce případů region Lazio, v němž leží i metropole Řím a v němž se nově potvrdilo 215 nakažených. To je dosud nejvíce v tomto regionu, uvedla televize SkyTg24.

  • Česko a Slovenskou jsou na Ukrajině zase v zeleném seznamu

    Česko a Slovensko opět figurují v „zelené“ části seznamu bezpečných zemí z hlediska nebezpečí šíření nákazy koronaviru, který dnes aktualizovalo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví. Cestující ze států v „červené“ části seznamu musí po příjezdu strávit 14 dní v izolaci, do 24 hodin se podrobit testu, nebo předložit negativní test na koronavirus, připomněl list Ukrajinska pravda.

    Na počátku srpna Kyjev zařadil Česko a Slovensko na „červený“ seznam rizikových zemí. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví tehdy rozšířilo seznam zemí v takzvané červené zóně s nepříznivou koronavirovou situací na více než 120 států, včetně ČR a Slovenska. Změnilo totiž parametry a začalo země zařazovat do červené zóny, pokud počet nových případů na 100 000 obyvatel přesahuje úroveň evidovanou na Ukrajině, nebo pokud přírůstek nových případů převýšil hranici 30 procent za posledních 14 dní.

  • Virus se šíří na svatbách a firemních večírcích

    Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že se nemoc šíří kvůli společenským akcím, jako jsou svatby, firemní večírky a akce, kde se schází více lidí. „Léto vede k tomu, že se velmi rozvolnila ostražitost. Možná to trošku podceňujeme. Nedodržování základních pravidel je prostor pro šíření. Měli bychom se chovat zodpovědně. Ti, kteří mají nějaké respirační onemocnění, neměli by navštěvovat společenské akce a starší příbuzné,“ dodala.

  • Venezuela uzavřela přechod s Kolumbií, vracelo se moc migrantů

    Venezuela uzavřela hraniční přechod s Kolumbií, jímž se v posledních týdnech vraceli emigranti. Jako důvod uvedla příliš velké počty Venezuelanů, kteří se vracejí do vlasti a kteří podle vlády přispívají ke zhoršení koronavirové epidemické situace. Informovala o tom dnes agentura Europa Press.

    Z Venezuely v předchozích několika letech uteklo kvůli hluboké ekonomické krizi a represím autoritářského režimu přes pět milionů lidí, z toho 1,7 milionu do Kolumbie. Opatření vyhlášená kolumbijskou vládou před několika měsíci kvůli pandemii covidu-19, jimiž se omezil chod ekonomiky, ale přiměla už asi 100 000 Venezuelanů k návratu do vlasti. Mnozí totiž přišli o práci i o střechu nad hlavou.

  • Prymula: Ohniska máme plošně

    „Ohniska nejsou velká, ale jsou skutečně poměrně plošně,“ řekl Prymula v Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo). Nejvíc nových případů bylo v pátek v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Šíření nemoci podle Prymuly zatím není dominantně komunitní, funguje chytrá karanténa. „Ohniska jsme schopni mapovat a kontakty (nakažených) nalézt,“ uvedl.

  • Madridský soud odmítl regionální nařízení omezující kouření

    Madridský soud zrušil tento týden vedením madridského regionu vydané nařízení, které kvůli koronaviru mimo jiné omezuje kouření na veřejnosti či otevírací dobu nočních podniků. Podle soudu opatření porušuje lidská práva a regionální vláda k němu nebyla kompetentní. Vedení madridského regionu, na který v poslední době připadá zhruba třetina nově odhalených případů nákazy koronavirem, se proti verdiktu odvolá. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia.

  • Chytrá karanténa: Máme to pod kontrolou

  • Výuka v mexických školách bude probíhat ve stylu české UčíTelky

    Začátek školního roku bude netradiční i v Mexiku. Jelikož se v zemi neplánují otevřít školy, rozhodla vláda využít formát české UčíTelky a přesouvá výuku do televize. „Je dobré, že máme školu,“ řekla podle CNN 12letá Giselle. „Ale je mi smutno, protože jsem měla jít na novou školu a poznat nové kamarády.“ Rozhodnutí nepovolit osobní docházení do školy do konce roku nutí 30 milionů mexických studentů učit se online.

    Distanční výuka je přitom obtížná i ve vyspělejších zemích. V Mexiku navíc má dle vládních statistik přístup k internetu pouze 56 % domácností. Pokud tedy zákon slibuje všem mexickým dětem možnost veřejného vzdělávání, musí se vláda podle toho zařídit. Televizi má naštěstí 93 % Mexičanů, a tak muselo jít vzdělávání touto formou. Dík tomu by nemělo dojít ani ke zvětšování tzv. edukačních mezer, kdy se dětem z bohatších rodin dostává lepšího vzdělání než těm z chudších poměrů.

Reklama

Hlavní zprávy