Hlavní obsah

Nový ročník festivalu dokumentů Ji.hlava spustil první filmy

Foto: Getty Images

Jihlava.

Reklama

Začal 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který se kvůli koronavirové pandemii koná pouze on-line. První snímky festival zveřejnil na svém webu ve 14:00.

Článek

V on-line prostoru se uskuteční i úterní slavnostní zahájení přehlídky a 31. října také slavnostní předávání ocenění. ČTK to za pořadatele řekla Zuzana Kopáčová. Festivalové snímky budou moci majitelé akreditací sledovat do 8. listopadu, v nabídce je přes 270 filmů.

„Slavnostní zahájení bude ve 20:00. Budeme to streamovat na webu, na Facebook a na náš YouTube. Po slavnostním zahájení bude zahajovací film,“ řekla Kopáčová.

Režiséry slavnostního zahájení byl Vít Klusák s Marikou Pecháčkovou a moderovat jej budou Johanna Nejedlová a Lukáš Houdek. „Což je aktivista a publicista z HateFree Culture, zahájení bude z jeho bytu. Máme to jako současné téma, všichni budeme doma a budeme koukat z domu. Přišlo nám to symbolické,“ řekla Kopáčová.

Slavnostním předáním ocenění 31. října podle ní festival ale neskončí, bude pokračovat ještě týden. „Poslední várku filmů zveřejníme 1. listopadu, a protože všechny filmy hrajeme týden, ještě to bude dobíhat,“ řekla Kopáčová.

Zahajovacím filmem letošního ročníku je snímek Nová šichta. „Režisér tu navazuje na svůj předchozí film Poslední šichta Tomáše Hisema, oceněný před dvěma lety Zvláštní cenou poroty v sekci Česká radost,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka. Časosběrný dokument Nová šichta sleduje titulního horníka, který přišel o práci a rekvalifikuje se na programátora. „Film vznikal téměř čtyři roky. Začali jsme intenzivně natáčet v roce 2017, těsně před zavřením Dolu Paskov, což je i iniciační moment našeho příběhu: Tomášovi se zavřel důl, na kterém celý život pracoval, a musí se rozhodnout, co bude dělat dál,“ řekl o filmu režisér Jindřich Andrš.

Festival pravidelně představuje několik set filmů, mnoho z nich v soutěžních sekcích. V sekci světových dokumentů byl loni nejúspěšnější snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru.

Reklama

Doporučované