Hlavní obsah

Evropa vítá příchod roku 2018. Podívejte se na oslavy z různých částí světa

Nový rok přivítali obyvatelé Spojených arabských emirátůVideo: AP

 

Reklama

Přechod do roku 2018 jsme pro vás sledovali v online zpravodajství.

Článek

Země po celém světě postupně vítají rok 2018. Jako první nový rok oslavili v ostrovním státě Samoa a také na tichomořském Vánočním ostrově, který je součástí republiky Kiribati. Přechod do roku 2018 na planetě kvůli místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvá 26 hodin. Skončí tak v pondělí ve 13:00 SEČ.

23:46 - Divoké oslavy na ruském Dálném východě. Na ostrově Sachalin na ruském Dálném východu slavili tak bouřlivě, že na hlavním náměstí města Južno-Sachalinsk před zraky stovek bavících se lidí shořel hlavní novoroční strom, 25 metrů vysoký. Marné hašení podle serveru Newsru.com provázela veselá hudba a bodré pokřikování přihlížejících. „Stromeček hoří, svátek se povedl,” napsala jedna očitá svědkyně na sociální síti. Vše podle agentury Interfax zavinil chybně odpálený ohňostroj. Nikdo nebyl zraněn.

23:06 - Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření nejen ve svém hlavním městě. Snaží se tak předejít možnému teroristickému útoku. Podle tamního ministerstva vnitra bude po celé Francii rozmístěno čtyřicet tisíc jednotek záchranářů a více než sto tisíc příslušníků policejních složek a armády.

23:00 - Oslavy nového roku se z asijského kontinentu přesouvají do Evropy. Nový letopočet zde právě slaví Řecko, Rumunsko, Bulharsko, Estonsko i Finsko. Další státy světa, které ve 23:00 hodin našeho času odstartovaly novoroční ohňostroje, jsou například Izrael, Egypt nebo Jihoafrická republika.

22:49 - Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k občanům své země v tradičním novoročním projevu. Popřál všem Rusům štěstí do nového roku a vyjádřil touhu, aby mezi nimi přetrvávala důvěra a vzájemné porozumění. „Soudržnost, přátelství a bezpodmínečná láska k Rusku násobí naše síly konat ušlechtilé akce a jít vstříc velkým úspěchům,“ dodal.

22:31 - Poslední den v roce v Česku lámal teplotní rekordy. Dosavadní rekord naměřené teploty dnes padl rovnou na čtyřech meteorologických stanicích na jižní Moravě. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích, kde letos meteorologové naměřili 14,2 stupně Celsia. Dosavadní teplotní maxima na všech čtyřech stanicích se pohybovala mezi 11 a 12 stupni. Pro Nový rok už meteorologové předpovídají ochlazení.

22:17 - Íránský prezident Hasan Rúhání se dnes poprvé vyjádřil k tamním protivládním protestům. Prezident uvedl, že Íránci mají právo vyjádřit svůj názor a kritizovat vládu, kritika by ale podle něj neměla vyústit v násilí. Protivládní demonstrace v zemi trvají od čtvrtka a účastní se jich desítky tisíc lidí. Prozatím si vyžádaly nejméně dvě oběti.

22:03 - Turecko, Bělorusko, Moskva i státy Přední Asie se přehouply do roku 2018. Novoroční oslavy začínají hned v několika afrických a blízkovýchodních zemích. K Novému roku si nyní mohou připít kromě dalších zemí třeba obyvatelé Sýrie, Iráku, Saúdské Arábie, Etiopie nebo Keni.

21:57 - O startu Účtenkovky, volbách do Parlamentu a další taktice stíhaného Davida Ratha. Připomeňte si klíčové zprávy letošního října v následujícím videu.

Ročenka 2017: Přehled domácích událostí za měsíc říjen.

21:15 - Kandidát na prezidenta v plavkách a nová míra pro alkohol. Září 2017 očima reportérů Seznam Zpráv. Co si zapamatovat a na co raději zapomenout? Sledujte zářijovou ročenku Seznamu.

Ročenka 2017: Přehled domácích událostí za měsíc září.

21:00 - Nový rok nyní oslavují obyvatelé Spojených arabských emirátů. Světelná show na mrakodrapu Burdž Chalífa odstartovala v hlavním městě Dubaji. V Íránu si na novoroční přípitek budou muset počkat do 21:30 severoevropského času.

20:39 - Donald Trump vidí mezi rasisty dobré lidi. Jaké zahraniční události zaznamenali reportéři Seznamu v letošním srpnu? Podívejte se na jejich souhrn v dalším díle ročenky.

Ročenka 2017: Přehled zahraničních událostí za měsíc srpen.

20:17 - Červenec 2017 v ročence Seznam Zpráv. Vidět jste u nás mohli reportáže o prvních potížích Donalda Trumpa v prezidentském úřadu, ruské opozici Vladimira Putina i o zákulisí cyklistického závodu Tour de France. Souhrn nejzajímavějších červencových událostí si prohlédněte v následujícím videu.

Ročenka 2017: Přehled zahraničních událostí za měsíc červenec.

20:00 - K oslavám nového roku se přidávají Uzbekistán, Pákistán a Afghánistán. Další významné metropole v Asii spouštějí novoroční ohňostroje.

19:31 - Konec roamingu v Evropské unii a Zemanovo zdraví. Domácí události, které přinesl letošní červen. Připomeňte si je v souhrnu Seznam Zpráv.

Ročenka 2017: Přehled domácích událostí za měsíc červen.

19:02 - Nový rok přivítali v Kazachstánu a Bangladéši. O pouhých patnáct minut později je budou s oslavami následovat v nepálském hlavním městě Káthmándú a v 19:30 našeho času přivítá rok 2018 také několik metropolí v Indii.

18:48 - Odvolaný Babiš, omilostněný Kajínek. Události, které v letošním květnu hýbaly nejen domácí politikou, ale i celou veřejností. Podívejte se na přehled květnových událostí a zpráv, jak je zaznamenali reportéři Seznam Zpráv.

Přehled domácích událostí z května 2017.

18:32 - Se svým novoročním projevem vystoupila už i britská premiérka Theresa Mayová. Obyvatelům Velké Británie oznámila, že bude v novém roce usilovat o další pokroky v jednání o brexitu, připomněla rovné příležitosti žen i mužů a uvedla, že rok 2018 může být pro Británii rokem hrdosti a sebevědomí.

18:19 - Duben byl ve světě především měsícem tanků, raket a zbraní. Teroristický útok v ruském Petrohradě vystřídala zpráva, že se nad mořem rozpadla severokorejská raketa, a klid tentokrát nebyl ani v Evropě. Proč? Připomeňte si letošní dubnové události v přehledu zpráv na Seznamu:

Ročenka 2017: zahraniční události v dubnu.

18:00 - Půlnoc právě odbila ve Vietnamu, Thajsku a na Jakartě. Jen o půl hodiny později se k novoročním oslavám připojí i barmské hlavní město Rangún.

Nový rok přivítali také obyvatelé ThajskaVideo: Reuters

17:34 - Čínský prezident Si Ťin-pching v zemi přednesl svůj novoroční projev. Oznámil, že Čína bude v novém roce hrát aktivní roli v boji za světový mír, plnit světové závazky v boji proti změnám klimatu a pokračovat v domácích ekonomických reformách. Svým občanům rovněž slíbil, že do roku 2020 vymýtí extrémní chudobu ze všech venkovských oblastí.

17:26 - Parlamentní volby v Nizozemsku byly tématem číslo jedna v březnu 2017. Jaké další tehdejší světové události zaujaly naši redakci? Připomeňte si je v následujícím souhrnu.

Ročenka 2017: zahraniční události v březnu.

17:00 - Singapur, Čína i Mongolsko oslavují příchod roku 2018. Nový rok přivítali v 17:00 hodin SEČ také na Filipínách nebo v západní části Austrálie.

Nový rok už přivítali i obyvatelé ČínyVideo: AP

Takto vypadal novoroční ohňostroj v australském Sydney:

Novoroční ohňostroj v Sydney sledovaly miliony lidíVideo: AP

16:51 - První měsíc Donalda Trumpa a bílá kniha o brexitu.  Jaké události otřásly světovou politikou v únoru 2017? Podívejte se v přehledu Seznam Zpráv.

Ročenka 2017: Únor - zahraničí.

16:30 - Počátek ledna bude nejteplejší v měsíci. Průměrná denní teplota v Česku se bude podle meteorologů pohybovat na pěti stupních Celsia, postupně pak klesne na nulu. Srážkově bude leden nadprůměrný a koncem měsíce by se sněhového přídělu měly dočkat také nížiny. Informuje o tom ve své měsíční zprávě Český hydrometeorologický ústav.

16:01 - Novoroční oslavy odstartovaly v Japonsku a na Korejském poloostrově. Obyvatelé Číny a Mongolska přivítají nový rok o hodinu později.

Takto nový rok oslavovali obyvatelé KLDR:

V severokorejském hlavním městě Pchjongjangu začaly oslavy hlavního města v 16:00 SEČVideo: Reuters

15:47 - Jágr prezidentem, leták v Lidlu a zřícená střecha v České Třebové. Podívejte se na souhrn událostí a zpráv, jak je zaznamenali reportéři Seznam Zpráv v lednu 2017.

Přehled domácích událostí za leden 2017.

15:24 - Klíčové události uplynulého roku. Které kauzy hýbaly Českem a co se stalo se světě? Připomeňte si nejdůležitější momenty roku 2017 v ročence Seznamu.

14:29 - V lednu začne novoroční předsevzetí plnit třetina Čechů (31 procent). Nejčastějším mezi ženami bude více cvičit (41 procent), u mužů půjde o narovnání osobních vztahů (35 procent). Zbavení se zlozvyků jako kouření, alkohol, nezdravé jídlo nebo zbytečné nakupování, které měsíčně stojí nejčastěji do 2000 korun, jsou rovněž častým předsevzetím. Vyplývá to z prosincového průzkumu Equa bank.

14:09 - Slova, která definovala rok 2017. Přetřásala je média a v mnoha případech se dostala i do běžné mluvy. Jaká to jsou? Podívejte se ve videu.

Slova, která definovala uplynulý rok 2017Video: AP

14:01 - Austrálie slaví nový rok. S úderem půlnoci místního času vypukl ve městě Sydney ohňostroj, na který v australské metropoli čekaly miliony lidí. Policie v rámci ochrany před možným teroristickým útokem zpřísnila některá bezpečnostní opatření. V 15:00 hodin našeho času přivítají rok 2018 rovněž obyvatelé australského města Brisbane.

Jak příchod nového roku oslavili v novozélandském Aucklandu, se můžete podívat ve videu níže.

V Aucklandu na Novém Zélandu přivítali rok 2018Video: AP

13:58 - Nejdéle si na novoroční přípitek musí počkat lidé na souostroví Americká Samoa, kde rok 2018 nastane v pondělí ve 12:00 SEČ. O hodinu později pak nový rok začne i na dvou neobydlených tichomořských ostrovech - Bakerově a Howlandově.

13:39 - Půlnoc budou v 16:00 SEČ slavit obyvatelé Tokia a Soulu, v 17:00 SEČ Pekingu, Hongkongu a Singapuru, ve 21:00 SEČ se k nim přidá také Dubaj a o hodinu později Moskva.

V pondělí 01:00 SEČ vstoupí do roku 2018 Londýn s Lisabonem, v 06:00 SEČ New York, po třech dalších hodinách San Francisco a Los Angeles a v 11:00 SEČ Honolulu.

13:00 - Každou hodinu se bude množství lidí, slavících nový rok, zvyšovat. Ve 12:00 SEČ se k obyvatelům Samoy přidali Novozélanďané. Právě metropole Wellington a místní největší město Auckland jsou prvními velkými sídly, která oslaví rok 2018. Ve 13:00 SEČ oslavili přelom roku v největší zemi světa první Rusové v nejvýchodnějším městě Anadyru.

12:11 - Podívejte se, jak má letos vypadat novoroční ohňostroj v Praze.

Jaký bude novoroční ohňostroj v Praze? Během 11 minut pyrotechnici odpálí 3 tuny materiálu.

11:01 - Ostrovní stát Samoa a také tichomořský Vánoční ostrov (Kiritimati), který je součástí republiky Kiribati, úderem dnešních 11:00 SEČ vstoupily jako první do roku 2018, po patnácti minutách nastala půlnoc na Chathamových ostrovech, které patří Novému Zélandu. Zajímavostí je, že až poslední místo planety vstoupí do roku 2018, bude na Samoi úterý 2. ledna dvě hodiny ráno.

Reklama

Doporučované