Hlavní obsah

Nový šéf KDU-ČSL: Teď chceme jít vlastní cestou. S projektem Čižinského spolupracovat můžeme

Foto: Vojtěch Veškrna

Marian Jurečka porazil Jana Bartoška a stal se předsedou KDU-ČSL. V čele strany nahradil Marka Výborného.

Reklama

Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v rozhovoru pro Seznam Zprávy hovoří o vzniku lidovecké stínové vlády. Chce mít vyprofilované kandidáty na ministry, kdyby náhodou lidovci vyjednávali o příští vládě. Aby lidovci nezůstali jen akvárkem pro straníky, přemýšlí o zavedení primárek.

Článek

Jak se Marian Jurečka verze 2020 liší od vašich předchozích verzí, které pamatujeme například i v roli místopředsedy strany?

Přináším odpočatého Mariana Jurečku. Tři čtvrtě roku jsem na politiku koukal s jistým odstupem, měl jsem možnost se zamyslet nad věcmi, které se nám nedařily.

Co konkrétně?

V příštích týdnech a měsících chceme před veřejností a našimi politickými partnery předložit řešení několika palčivých témat. Chceme snížit daně pracujícím rodičům. Budeme podporovat samoživitelky. Rádi bychom změnili některé parametry v důchodovém systému. Abychom maminkám, které vychovají dítě, přidali za vychované dítě pět set korun měsíčně.

Ve svém proslovu jste hovořil o fotovoltaice na střechách domů namísto v polích. Mluvil jste i o zavedení celorepublikové lítačky, aby bylo méně aut ve městech. Budou druhým pilířem vaší strany ekologická témata?

Pojedete vlakem nebo MHD za velmi zajímavou cenu, motivovali bychom lidi cestovat vlaky a městskou hromadnou. S takovým návrhem přišel v Rakousku lidovecký kancléř Sebastian Kurz. Rád bych, aby lidé byli motivovaní dát si na střechu fotovoltaiku. Nejen z hlediska finanční podpory, ale i legislativně bychom takovou věc měli podpořit. Potenciál střech domů je obrovský, rodinám by to uspořilo zhruba 18 miliard korun ročně.

Jde o úderná, líbivá témata. Nemůže takový přístup sklouznout k populismu?

Řekl jsem delegátům, že lidovci mají být populární, nikoliv populističtí. Na výše uvedených tématech jsem to chtěl ilustrovat.

Hovořil jste o osmi programových bodech. Jak jste je dal dohromady?

Docela dlouho jsem je promýšlel. S lidmi jsem o nich mluvil v terénu, řešil jsem to i na sociálních sítích, kde jsem program testoval například skrze různé ankety. Zpětná vazba byla silná. Všechno jsou to témata, která reagují na aktuální potřeby, nebo v případě životního prostředí o globální hrozby.

Takže lidovci pod vaším velením zezelenají?

Neřekl bych zezelenat, ale klást důraz na životní prostředí. Protože pod zeleným si kdekdo představí i člověka, který kvůli jednomu křečkovi blokuje výstavbu dálnice či okruhu, který by obsloužil dvousettisícovou aglomeraci. Musíme rozumně a zodpovědně vyhodnotit, co je veřejný zájem, který převyšuje drobnou ochranu křečka.

Jak budou lidovci prodávat vlastní témata? Proč většina opozičních stran tak zaostává v marketingu za hnutím ANO či Piráty?

Uvědomil jsem si, že mediální prostor lidovci často vyčerpávali tématem, s kým půjdeme po volbách do koalice. Zapomněli jsme zdůrazňovat naše silná témata. To byla strašná chyba.

Jak se hodláte dostat mezi lidi?

Bude to kombinace přímého kontaktu s lidmi, zejména poslanci a senátoři mají v tomto obrovskou možnost. Zaměřit se musíme i na komunikaci na sociálních sítích. Na nich ale musíme naslouchat, ne že jen píšete vlastní názory a vyvěšujete odkazy na vlastní články. Musíme se naučit komunikovat s lidmi na sítích.

Jednou z reakcí na vaše zvolení byly jízlivé gratulace k posílení holdingu o další stranu. Co si o tom myslíte?

Těmto reakcím se směju. Kdo mě sleduje a nechce si na mně chladit svou zlobu, ví, že se umím jasně vymezit proti mocným, když překračují mantinely. Uměl jsem odejít z Hradu při nevhodném projevu prezidenta, uměl jsem se postavit ve vládě Andreji Babišovi. Pokud má někdo pocit, že jsem podnikání premiéra pomohl, ať podá trestní oznámení. Je to celé nesmysl.

Budou krajské volby laboratoří, ve které si KDU-ČSL otestuje, s kým jít či nejít do koalice do sněmovních voleb v roce 2021?

V devíti krajích jdeme do voleb v rámci koaliční spolupráce – ať už s ODS, STAN, TOP 09, zelenými či regionálními projekty. Ve čtyřech regionech jdeme samostatně. To může být moment, kdy se nám ukáže, zda se lidovcům naší prací daří zlepšovat výsledky. Otevřu debatu s lídry ostatních stran o tom, jak konkrétně si spolupráci představují. Chtěl bych se bavit i o možnosti změny volebního zákona, který je pokřivený a deformuje výsledky voleb.

Sám jste zažil rozpad předvolební koalice KDU-ČSL a STAN. Myslíte si, že vzhledem k různým animozitám je vůbec reálné vytvořit nějakou širší předvolební platformu?

Troufám si říct, že já mám osobní vztahy s lidmi z ostatních stran dobré. Teď chci udělat maximum pro to, aby lidovci šli vlastní cestou a vybudovali si silnou pozici.

V posledních sněmovních volbách jste ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji nezískali ani jeden mandát. Jak chcete české regiony ve straně nakopnout k lepší činnosti?

Budu se těmto krajům daleko více věnovat. Už teď chceme hledat osobnosti nejen z řad KDU-ČSL, které by za nás kandidovaly.

Zavedete primárky?

Ano, to by mohlo být řešení, jak přitáhnout osobnosti, které nechtějí vstupovat přímo do strany. Rádi bychom lidi motivovali k tomu, aby se začali více zajímat o politiku.

Máte ve svých řadách politiky, kteří v rámci stranické centrály zůstávají na okraji, ale voličsky jsou velice úspěšní: je to starosta Prahy 7 a lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský a senátor Jiří Čunek. Co s nimi zamýšlíte?

Jenda Čižinský má pozastavené členství, byť je členem našeho poslaneckého klubu. Nabízel jsem mu, ať členství obnoví a na sjezdu kandiduje do předsednictva. Vyhodnotil to nyní tak, že v rámci jeho aktivit a projektu má větší šanci nalákat více lidí do politiky. Za určitých okolností můžeme s jeho platformou hledat způsob, jak spolupracovat.

Budete skládat stínovou vládu?

Určitě chci mít tým odborníků, kteří budou schopni garantovat agendu jednotlivých ministerstev. Mým cílem je vyprofilovat lidi na jednotlivé posty, abychom při případném vyjednávání o vládě měli na ministerstva připravené kandidáty.

Jste novým šéfem lidové strany. Kdo z vašich předchůdců vás nejvíce inspiruje?

Josef Lux. Je to dané i tím, že byl jako já ministrem zemědělství. Jeho politika mi vždy byla sympatická, byl odborně zdatný a lidský, proto byl tak úspěšný.

Reklama

Doporučované