Hlavní obsah

Nový šéf ostravské nemocnice: Vyhozený Němeček dal náměstkům plné moci a sám o ničem nerozhodoval

Evžen Machytka, který přišel po aférami doprovázeném vyhazovu Svatopluka Němečka, mění způsob řízení nemocnice.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Na vyřešení problémů, které údajně zůstaly po nedávno vyhozeném šéfovi Svatopluku Němečkovi, se hodlá zaměřit nově zvolený ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka. Plánuje rovněž personální změny nebo založení nových klinik.

Článek

„První věci, které jsme řešili hned po nástupu, byly, řekněme, manažerské. Nemocnice byla v podstatě řízena pouze týmem náměstků, kteří všichni dostali od Svatopluka Němečka generální plné moci k podpisu čehokoliv. Podle jejich sdělení bývalý ředitel téměř o ničem nerozhodoval. Toto považuji za něco velmi zvláštního,” uvedl nový ředitel Evžen Machytka.

Podle Machytky směřovaly jeho první kroky k nápravě tohoto nestandardního způsobu řízení nemocnice. Náměstci tak nyní mají podpisová práva jen na to, co je běžné a co odpovídá jejich postavení. „Situace, kdy náměstek pro informační technologie podepíše sám o své vůli smlouvu za 80 milionů korun na nový nemocniční informační systém, se nesmí opakovat,“ dodává nový ředitel.

Mezi další priority Evžena Machytky patří zejména stabilizace týmu a doplnění počtu zaměstnanců hlavně na pozice zdravotních sester, které jsou dlouhodobě přetěžovány. Množství sester se mu již podařilo navýšit.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) zdůvodnil odvolání bývalého exšéfa Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka tím, že manažersky selhal a byl ve střetu zájmů.

Vojtěch mluvil například o problémech s místní soukromou laboratoří. Nelíbilo se mu, že do ní odcházejí vzorky z fakultní nemocnice, i když v ní jsou zaměstnáni někteří zdejší lékaři.

„Bavíme se podle všeho o finančním objemu v řádu desítek milionů korun. Toto je samozřejmě z mého pohledu těžko akceptovatelné,“ prohlásil ministr.

Podle Machytky není ve fakultních nemocnicích běžné, aby se v tak velkém objemu posílaly práce do soukromých laboratoří.

Němeček (ČSSD) však považuje všechny tyto důvody za smyšlené a tvrdí, že vláda bez důvěry si jen vyřizuje účty.

Reklama

Doporučované