Hlavní obsah

Nový šéf Senátu: Růžička se jím nestane, protože je za TOP 09

Foto: Profimedia.cz

Kdo nahradí Kuberu? O křeslo šéfa Senátu se ve středu utkají Miloš Vystrčil z ODS (vlevo) a Jiří Růžička zvolený za TOP 09 a STAN.

Reklama

První místopředseda Senátu Jiří Růžička je členem frakce Starostové a nezávislí, vedení Starostů a nezávislých ho ale ve volbě předsedy Senátu nepodporuje. Je to směšné, komentuje to Růžička.

Článek

Jiří Růžička, senátor za Prahu 6 a dlouholetý ředitel prestižního Gymnázia Jana Keplera, už tuší, že středeční volbu nového předsedy horní parlamentní komory nejspíš prohraje. A že nástupcem charismatického Jaroslava Kubery, který náhle zemřel letos 20. ledna, se v čele Senátu s největší pravděpodobností stane jeho protikandidát Miloš Vystrčil z ODS.

„Abych pravdu řekl, jako favorit se necítím a snažím se na to nemyslet. Určitě nevstávám a neusínám s tím, jestli se stanu předsedou Senátu,“ říká Vystrčil, místopředseda ODS, jehož s Kuberou pojilo silné osobní přátelství.

Jedenasedmdesátiletý Růžička je sice kandidátem nejsilnější senátní frakce Starostové a nezávislí, ale ostatní kluby – hlavně lidovci, ale i hnutí ANO a většina sociálních demokratů – už předem vyjádřily podporu Vystrčilovi s argumentací, že na křeslo má nárok ODS.

Sám Růžička mluví o tom, jak moc mu ubližuje také fakt, že je vnímaný jako politik TOP 09 – ačkoliv není jejím členem. Uvědomuje si, že nemá stoprocentní podporu od partnerů, hnutí Starostové a nezávislí.

„Náš senátní klub mě navrhl a potvrdil jednomyslně. Že proti tomu vystoupili poslanci STAN, je trochu směšné. Jimi proklamovanou jednotu opozičních stran by přivítali pouze tehdy, kdyby kandidoval člen jejich hnutí,“ řekl Jiří Růžička.

Naráží na rozhodnutí vedení hnutí Starostové a nezávislí, které svým senátorům doporučilo, aby křeslo předsedy Senátu po Kuberovi ponechali ODS do podzimních voleb, po nichž se stejně bude volit celé nové vedení komory.

„Hlasování je tajné a je věcí svědomí každého senátora, doporučení předsedy STAN tedy nevidím jako zásadní,“ suše reaguje na Růžičkovu výtku šéf Starostů a poslanec Vít Rakušan.

Proč Růžička vadí? Zatímco v roce 2016 kandidoval do Senátu ještě společně za TOP 09 a STAN, po jejich rozchodu se přidal na stranu topky, na jejíž kandidátce byl pak v roce 2018 zvolen do zastupitelstva Prahy 6. Topka také Růžičku označuje za svého experta na školství.

Zrovna v těchto dnech, kdy krachuje spolupráce dvojice bývalých spojenců před krajskými volbami a kdy se nemohou dohodnout na společných koalicích ani v jednotlivých regionech, nelze od Starostů očekávat, že svými hlasy pomohou zvolit zástupce TOP 09 do jedné z nejvyšších ústavních funkcí.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si přesto myslí, že ještě nic není ztraceno. „Podle informací, které ze Senátu mám, jsou šance obou kandidátů vyrovnanější, než by se mohlo podle vyjádření představitelů různých senátních klubů zdát,“ naznačuje tajemně, ale možná spíš doufá v nějaké středeční překvapení.

Reklama

Související témata:

Doporučované