Hlavní obsah

Nový starosta vyvolal v Srebrenici vzpomínky na masakr, místní volby zpochybňují

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Obyvatelé mají strach, co dvacet let po zvěrstvu způsobeném Srby přinese Srb v čele města (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Do čela města by měl podle výsledků městských voleb poprvé od genocidy v roce 1995 nastoupit Srb.

Článek

Dva týdny čekali obyvatelé Srebrenice na oficiální vyhlášení výsledků voleb. Podle ústřední volební komise by se novým starostou měl stát srbský kandidát Mladen Grujičić. Dosavadní starosta a s ním řada obyvatel s výsledky nesouhlasí a společně se obávají, co po dvaceti letech může člověk srbské národnosti přinést.

Hatizda Mehmedović, která přežila srebrenický masakr, vzpomíná, že jejího syna srbští vojáci zabili jen kvůli jménu. „Ta ideologie je stále naživu a bojím se, že nám může přinést to nejhorší,“ řekla agentuře Reuters.

Lidé se obávají, že vzpomínkové akty, které každoročně pořádají, nebude chtít nový starosta podporovat. Mladen Grujičić totiž prohlásil, že události z konce bosenko-srbské války nepovažuje za genocidu. A to i přesto, že haagský soudní tribunál za ni odsoudil řadu srbských pachatelů k vysokým trestům vězení.

Zvolení Grujičiće jako starosty Srebrenice je známkou toho, že srbské tažení za etnickou čistkou Bosňáků dosáhlo svého cíle.

Dosavadní starosta Bosňák Ćamil Duraković chce volby napadnout hned ze dvou důvodu. Zaprvé tvrdí, že v nich hlasovali Srbové, kteří nemají platné doklady, a tedy nejsou obyvateli Bosny a Hercegoviny. Podle Durakoviće takové hlasy tvoří přes dvacet procent odevzdaných hlasů.

Zadruhé volby považuje neplatné proto, že do volebních místností vstoupili policisté, čímž porušili zákon.

Zároveň si Duraković stěžuje, že volební komise neuznala hlasy Bosňáků žijících v zahraničí. Prý přišly příliš pozdě. Byl by jich podobný počet jako hlasů ze Srbska.

Vítězi Grujičićovi odevzdalo svůj hlas necelých 55 procent voličů, Durakovićovi přes 45 procent. Pokud by se volební komise stížností dosavadního starosty zabývala, mohla by výsledek voleb přehodnotit.

Ve měste Srebrenica a v jeho okolí v roce 1995 na konci srbsko-bosenské války zavraždili Srbové přes osm tisíc Bosňáků kvůli jejich muslimskému vyznání.

Reklama

Související témata:

Doporučované