Hlavní obsah

Píše se nový stavební zákon. Jak moc do něj zasáhli developeři?

Nová pravidla pro výstavbu: Radka Vladyková, výkonná ředitelka SMO ČR, a advokát František Korbel.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Vidíme tam stále mnoho nejasností. V konečném důsledku by mohlo dojít k tomu, že pravidla nahrávají více developerům,” obává se dopadů stavebního zákona, který má být revolucí ve stavebnictví, Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí. „Na konkrétní podnět developerů tam není nic. Naopak řada věcí by šla označit za rozporné s jejich zájmy. Polepší si všichni i ochrana veřejného zájmu,“ odmítá kritiku věcného záměru zákona František Korbel, které se na přípravě legislativy podílel.

Článek

František Korbel píše – coby vedoucí autorského týmu – i konkrétní paragrafy stavebního zákona. Hotovo má být do konce roku. Expert na stavební právo Korbel má podle týdeníku Respekt na investory vazby. Kancelář Havel & Partners, kde působí, totiž celou řadu z nich zastupuje, například společnost Penta Investments nebo investiční fond RSJ Private Equity či Central Park Praha.

Nejvyšší správní soud konstatoval, že návrh „jednostranně posiluje pozici investorů na úkor práv vlastníků dotčených i sousedních nemovitostí a územních samospráv, jakož i na úkor ochrany dotčených veřejných zájmů“.

Anketa

Urychlí podle vás nový zákon výstavbu v Česku?
Ano
7,6 %
Ne
88,1 %
Nevím
4,3 %
Celkem hlasovalo 2850 čtenářů.

Přijdou města o vliv?

Návrh počítá s tím, že se územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) sloučí do jednotného povolovacího řízení. Povolování staveb trvá v současnosti v průměru 5,4 roku. Řízení se má podle Ministerstva pro místní rozvoj, které zákon předkládá, zkrátit na rok. Podle kritiků ovšem za cenu potlačení hlasu veřejnosti a samosprávy.

Měl by také vzniknout Nejvyšší stavební úřad, který bude součástí státní správy. Obce a města tak podle Svazu měst a obcí přijdou o vliv na to, co na jejich území vzniká.

Prostor pro korupci?

Pokud se stavební úřad nevyjádří ve třicetidenní lhůtě (ve složitějších případech do 60 dní), bude se žádost považovat za vyřízenou. Někteří kritici zákona v tom vidí prostor pro korupci, protože úředník by podle nich nemusel konat úmyslně. Pak by podle nich vznikaly méně kvalitní a bezpečné stavby.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý výtky odmítá. „Pokud úředníci úmyslně založí spis a nebudou se mu věnovat, bude to znamenat, že se z takového jednání budou zodpovídat,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované