Hlavní obsah

Nový systém, jak mít děti pod kontrolou. Testuje ho škola v Plzni

Nový způsob vyzvedávání dětí z družiny testují v Plzni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový systém vyzvedávání dětí z družiny testuje jako první v kraji 26. základní škola v Plzni. Od příštího roku se má připojit dalších 20 škol.

Článek

Systém funguje jednoduše. Přiložíte čip ke čtečce a v ten moment víte, kde se vaše dítě nachází. Vychovatelka v družině okamžitě dostane informaci o tom, že jste si pro dítě přišli. 

„Tento systém je dalším krokem k většímu pocitu bezpečí rodičů, ředitelů škol a pedagogů,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Nový systém se skládá ze čtečky čipových karet s monitorem umístěné před vchodem do budovy a aplikace, která zobrazuje potřebné údaje.

Každý, kdo bude chtít dítě vyzvednout, ať už jsou to rodiče, prarodiče nebo sourozenci, dostane čipovou kartu, jež je svázaná se jménem.

„Po přiložení čipové karty se dotyčnému zobrazí, kde se dítě nachází, například v jaké učebně, na školních pozemcích nebo v jídelně. V tu samou chvíli vychovatelka, která má dítě na starost, dostane na mobil upozornění, kdo a pro koho přišel. Podle věku dítěte jej pak doprovodí ke vchodu a předá rodičům, popřípadě vypraví dítě k odchodu,“ vysvětlil Bohuslav Horais ze Správy informačních technologií města Plzně.

Ředitelka školy Eva Švolbová si nový systém pochvaluje.

„Hodnotím jej na výbornou, a to z několika hledisek. Rodiče mají přehled o dítěti, například pokud jde o jídelnu, do které u nás žáci docházejí mimo objekt školy. Po přiložení čipu a zobrazení jídelny jako místa pobytu dítěte je jim jasné, že mu příchod bude chvíli trvat, a v klidu tak počkají, neshánějí se po něm a nemusí to dělat ani personál. Na druhou stranu vychovatelky po přiložení čipu okamžitě vědí, kdo čeká u dveří a koho vyzvedává, což je obrovská pomoc a praktický nástroj z hlediska přehledu o dětech, docházky a bezpečnosti obecně,“ uvedla.

Vychovatelky díky aplikaci také přesně vědí, kolik dětí ve třídách zbývá. Mohou tak například v případě malého počtu žáků třídy sloučit.

Reklama

Doporučované