Hlavní obsah

Nový termín výměny vězňů. Ukrajina propustila přes výzvy vyšetřovatelů podezřelého Rusa

Rus Volodymyr Cemach je podezřelý ze sestřelu malajsijského boeingu v roce 2014.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Kolem výměny vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou je nebývalé ticho. Dojít k ní mělo už minulý pátek, poté se spekulovalo o úterý. Nyní je podle agentury Interfax na stole další termín – tato sobota. Přípravným krokem tohoto procesu by mohlo být čtvrteční propuštění Volodymyra Cemacha, který je podezřelý z podílu na sestřelení malasijského boeingu nad východní Ukrajinou.

Článek

Před vydáním podezřelého Volodymyra Cemacha do Ruska varovalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čtyřicet ukrajinských poslanců, proti byli i holandští vyšetřovatelé. Podle nich může tento krok ohrozit probíhající vyšetřování.

Cemach je podezřelý ze spoluúčasti na sestřelení malasijského boeingu z letu MH17 u východoukrajinského města Snižne v roce 2014. V troskách tehdy zahynulo všech 298 lidí na palubě. Volodymyr Cemach, bývalý velitel protiletecké jednotky u tohoto města, je ve vazbě od konce června. Jeho propuštění by tak mohlo být součástí přípravy chystané výměny vězňů.

Obavy o bezpečí ruského vězně po opuštění cely vyjádřil ukrajinský prokurátor Oleh Peresada. O výměně však promluvit odmítl. „Výměnu vězňů nemohu nijak komentovat. Jako předseda skupiny prokurátorů v trestním řízení jsem ohledně případu pana Cemacha nedostal o těchto věcech žádné oficiální informace,” řekl prokurátor po osvobození Cemacha.

Mezi dalšími vězni, kteří by se měli dostat na svobodu, je i ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsouzený za údajný terorismus na Ruskem anektovaném Krymu, či 24 námořníků z Kerčského průlivu, které loni v listopadu zajaly ruské síly za údajné nezákonné překročení ruských hranic.

Ukrajina už dříve osvobodila i vězněného novináře a šéfredaktora agentury RIA Novosti Ukrajina Kyryla Vyšynského, kterému hrozilo až 15 let vězení.

Režiséra Oleha Sencova převezly, zřejmě kvůli výměně, minulý čtvrtek ruské úřady do Moskvy. Předtím pobýval ve vězení v ruském městě Labytnangi za polárním kruhem.

Páteční plánovanou výměnu doprovázela rozporuplná prohlášení vládních úředníků z Ukrajiny i Ruska, nakonec došlo k jejímu odložení. Podle neověřených zpráv měla proběhnout v úterý, nyní se spekuluje, že by výměna vězňů mohla proběhnout v sobotu. S informací přišla ruská agentura Interfax, Seznamu datum sedmého září potvrdili i novináři nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskva. Ti zároveň uvedli, že kolem celé věci podle nich panuje nebývalé ticho.

Ruská vláda datum nijak neokomentovala, a je tak potřeba počítat s tím, že nakonec nepůjde o finální termín. Sobota se ale pro Rusko jeví jako příhodný den výměny – v neděli 8. září totiž v Moskvě proběhnou dlouho očekávané volby do zastupitelstva. Kvůli nim v ruské metropoli protestují tisíce obyvatel už od poloviny července. Vládní komise totiž do volebního klání nedovolila vstoupit opozičním kandidátům, ačkoliv pro svou nominaci získali potřebný počet podpisů. Propuštění prominentních osob by tak podle ruských médií mohlo dění kolem voleb částečně překrýt.

Reklama

Související témata:

Doporučované