Hlavní obsah

Nový trik, nebo snaha vyhnout se mírnějšímu oddlužení. Exekuce v Česku znovu rostou

Podnikatelské půjčky, nebo novela insolvenčního zákona. Odborníci se neshodnou, co stojí za mírným růstem exekucí.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Nejnověji zveřejněná statistická data dokládají, že v první polovině letošního roku mírně rostl počet nově zahájených exekucí. Poslední roky byl přitom trend přesně opačný. Exekutorská komora ale čísla zpochybnila a představila vlastní.

Článek

Za poslední tři měsíce loňského roku narostl meziročně počet nově zahájených exekucí o 4 965 řízení. Trend pokračoval i v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku, kdy počty exekucí rostly o 3 447 a 954 řízení.

Data, která zveřejnil Institut prevence a řešení předlužení, poukazují na to, že po dlouhé době, kdy počty nových exekucí klesaly, se v posledních devíti měsících trend začal obracet.

Podle prezidenta Exekutorské komory Vladimíra Plášila mohl mírný nárůst exekucí způsobit tlak věřitelů poslat dlužníky do exekuce dříve, než začala být účinná novela insolvenčního zákona. Od června tak platí měkčí pravidla pro možné oddlužení, přičemž v jeho průběhu už není možné zahájit další řízení.

Dalším důvodem podle Plášila může být, že se blíží projednávání nového exekučního řádu v Poslanecké sněmovně. Ten by pro věřitele mohl přinést zdražení vymáhání pohledávek.

„S největší pravděpodobností je jedním z důvodů, že chtějí exekuce vyřídit ještě podle staré právní úpravy,“ říká Vladimír Plášil.

S dalšími odborníky na oddlužování se ale ohledně důvodů mírného nárůstu nově zahájených exekucí neshodne.

Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení si myslí, že za nárůstem exekucí může být nový trik, kterým některé společnosti obcházejí ochranu spotřebitele. Dlužníky přesvědčí, aby si založili živnost a vzali podnikatelskou půjčku.

Podle Daniela Hůleho, odborníka na problematiku předlužení z organizace Člověk v tísni, je pak příliš brzy na to, mluvit o konkrétních důvodech, proč dochází k obracení trendu.

Máme jiná data. Očištěná, tvrdí exekutoři

Exekutorská komora v reakci na zveřejněná data o mírném růstu přišla s vlastními. Podle nich k růstu v druhém čtvrtletí letošního roku nedošlo, naopak zaznamenala meziroční pokles o 8 945, a dokonce v červnu bylo zahájeno nejméně exekucí za posledních deset let.

Data, která zveřejnil Institut prevence a řešení předlužení, vychází z rejstříku ministerstva spravedlnosti. To jejich pravost potvrdilo.

Statistika exekutorů pak vychází z Centrální evidence exekucí, kterou právě jejich komora spravuje.

„Je tam určité procento exekucí, které ještě nenabyly právní moci, ale samozřejmě v registru zahájených exekucí se promítají,“ vysvětluje rozdíl prezident Exekutorské komory s tím, že jejich data jsou přesnější.

„Pokud je tam rozdíl deseti tisíc exekucí mezi Centrální evidencí exekucí a rejstříkem, který vede ministerstvo spravedlnosti, tak je tam něco divného a nevěřím tomu,“ říká Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Situaci s různými informacemi ohledně počtu exekucí by pak podle Radka Hábla vyřešilo, kdyby Centrální evidenci exekucí začalo spravovat ministerstvo spravedlnosti.

V Česku bylo za loňský rok zahájeno 505 tisíc nových exekucí. Celkově bylo loni v Centrální evidence exekucí evidovaná 4 679 186 probíhajících exekucí, které byly vedené s 821 tisíci osobami.

Reklama

Doporučované