Hlavní obsah

Nový týden, nová rozvolnění. Pravidla zmírnili v Rakousku i Nizozemsku

Foto: Profimedia.cz

Prázdné ulice tyrolského města Mayrhofen.

Reklama

V Nizozemsku a Dánsku jdou děti do školy, v Rakousku si mohou lidé dojít do kadeřnictví. V pondělí Evropou projde opatrná vlna rozvolňování.

Článek

Po šesti týdnech lockdownu Rakousko zmírnilo přísná koronavirová opatření. S novým týdnem se tak u sousedů otevírají všechny obchody i služby jako kadeřnictví, kosmetika nebo masáže. Své brány mohou návštěvníkům otevřít i zoologické zahrady a také muzea a galerie. Většina z nich tak ale učiní až v úterý, první den v týdnu mají totiž takové instituce zpravidla zavřeno.

I nadále jsou povinná opatření, s nimiž přišlo Rakousko na konci ledna. Tedy povinné nošení respirátorů typu FFP2 v obchodech i udržování nejméně dvoumetrového odstupu od ostatních nakupujících. Návštěva kadeřnictví je navíc podmíněná negativním koronavirovým testem – ne starším než 48 hodin.

Poskytovatelé zdravotní péče a služeb jako jsou například kosmetika nebo masáže musí co sedm dní předkládat negativní test. Pokud tak neučiní, musí místo obyčejných roušek nosit respirátory. Podle listu Salzburger Nachrichten Rakušané budou uznávat pouze výsledky z oficiálních PCR a antigenních testů, ne těch, které si mohou lidé udělat doma.

Rakouská média upozorňují na rozvolňování koronavirových opatření zejména v souvislosti s obchody. Podle předsedy Rakouské obchodní komory Rainera Trefelika se očekávají „masivní slevy“. Například obchody s módou jsou totiž „zahlceny“ zimním zbožím.

Rakouská vláda v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem přišla i s otevíráním škol. Do nich ale zavítají pouze ti žáci, kteří budou mít negativní test. A podle německého Die Welt Rakousko, co se školních hodin týče, zavádí směnný provoz.

Nizozemsko: Školky a základky otevřou, starší žáci zůstanou doma

Rozvolňovat lockdown, který zavedla v polovině prosince loňského roku, se chystá i nizozemská vláda. Ta už před týdnem ústy ministra školství Arieho Sloba ohlásila, že má „dobré zprávy pro děti, učitele i rodiče“. V pondělí tak otevřely školky i základní školy.

Foto: Profimedia.cz

Arie Slob, nizozemský ministr školství.

Jejich otevření doprovází specifická opatření. Učitelé například získají podle zpravodajského serveru NL Times snadnější přístup ke koronavirovým testům. Vláda však upozornila, že i přes takové rozvolnění musí rodiče dětí dále pracovat z domova, umožňuje-li jim to jejich práce. Zavřené zatím zůstávají střední školy.

Například v Řecku se otevřely střední školy na konci ledna, píše britská BBC. Minulý měsíc nejdřív mohli předškoláci do školek a žáci do základních škol, poté vláda opatření upravila a otevřít směly i ty střední. Až na zařízení v takzvaných červených zónách, kde musely zůstat zavřené.

Do škol se mohou vrátit i ti nejmenší v Dánsku. Tamní ministr zdravotnictví Magnus Heunicke to podle zpravodajského webu The Local.dk oznámil minulé pondělí. „Je to malé, opatrné a kontrolované otevírání,“ uvedl Heunicke.

Rozvolňování se týká podle agentury Reuters prvních až čtvrtých tříd základních škol, starší děti musí i nadále zůstat doma. A to až do konce února, alespoň podle nynějších informací.

Italové zaplavili restaurace i ulice

Třeba středoškoláci v Itálii se směli do škol vrátit minulý týden. Nešlo o jediné zmírnění koronavirových opatření – Italové otevřeli i muzea, galerie a povolili opatrný návrat ke společenskému životu v podobě restaurací i barů. A to v regionech, které nabraly na italském koronavirovém semaforu žlutou barvu.

Otevření gastropodniků, které se musely celé týdny obejít bez přítomnosti zákazníků, se ale neobešlo bez komplikací. Nyní mohou být restaurace a bary otevřené do šesti hodin večer, což se Italům příliš nelíbí.

V neděli například informoval rakouský list Kronen Zeitung o tom, že restauratéři z Milána, Florencie nebo Říma hlásí obrovský nápor hostů a apelují na italskou vládu, aby otevírací dobu podniků prodloužila do noci.

Foto: Profimedia.cz

Ulice Říma o víkendu.

S rozvolněním koronaopatření zaplavili Italové nejen restaurace, ale i ulice velkých měst celkově. V Neapoli se procházeli podél moře, zatímco v Miláně se zalidnily nákupní třídy.

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza upozornil, že regiony, které směly pandemické poměry uvolnit, nebezpečí koronakrize neunikly. Lidé podle něj musí stále jednat s nejvyšší opatrností, „pokud nechtějí zvrátit pozitivní vývoj posledních týdnů“.

Reklama

Doporučované