Hlavní obsah

Nový týden, staré nejistoty. O brexitové dohodě pořád není jasno

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson při telefonickém hovoru s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Reklama

Brexitové rozhovory se nejspíš dostaly do svého finále. I tento týden započal setkáním brexitových vyjednavačů za tým Velké Británie a Evropské unie. Překážky na cestě k dosažení ale přetrvávají.

Článek

Britská vláda v pondělí uvedla, že i přes nevyřešené otázky rybolovu, pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů, je stále možné dohody dosáhnout. Času je podle ní nicméně pramálo, uvedla britská veřejnoprávní BBC.

Rozhovory se z Londýna přesunuly zpět do Bruselu a minimálně na straně EU se nenesou zrovna v dobré náladě. Informoval o tom irský ministr zahraničí Simon Coveney, který s hlavním unijním vyjednavačem Michelem Barnierem mluvil v pondělí ráno. Barnier byl podle něj skleslý kvůli nočnímu krizovému jednání se svým britským protějškem Davidem Frostem.

„Ty zprávy nejsou optimistické. Řekl bych, že je (Barnier) skleslý a ohledně možnosti pokroku, k němuž by mohlo dnes dojít, očividně velice opatrný,“ prohlásil Coveney v pondělí v rozhovoru pro irské veřejnoprávní rádio RTE. „Chtěl bych přinést pozitivnější zprávy, ale v tento moment se zdá, že jsou vyjednávání ve slepé uličce. A překážky, které brání dalšímu pokroku, jsou stále velmi přítomné,“ dodal šéf irské diplomacie.

Coveney také naznačil, že pro vyřešení otázek, které dokončení dohody blokují už nějakou dobu, možná bude potřeba přejít z rozhovorů vyjednavačů o pár politických pater výš. „Nenašli jsme – prostřednictvím vyjednavačských týmů – způsob, jak dosáhnout kompromisu, který by rozhovory posunul k úspěšnému závěru,“ uvedl. Pravděpodobně se tedy uvažuje o tom, že se do jednání zapojí přímo i unijní lídři. Ty ve čtvrtek čeká summit Evropské rady, kde by šéfové členských států mohli hypotetickou dosaženou dohodu i případně odsouhlasit.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier.

Ke kompromisu daleko

Vyjednavačské týmy už nyní výrazně přetahují. Od minulého týdne se navíc mluví o tom, že pokud nebude dohoda na stole v řádu dní, Británie nadobro odejde z Evropské unie bez vyjednaných – hlavně obchodních – vztahů.

I kdyby totiž vyjednavači smlouvu dokončili, musí ji ještě schválit další unijní i britské orgány. Mimo jiné se o ní bude muset hlasovat ve Westminsteru. Času ale opravdu není nazbyt, přechodné období je prakticky ve finiši a s Novým rokem vstoupí Spojené království do své nové éry.

Britové v pondělí oznámili, že jsou připravení z rozhovorů odejít v případě, že se týmům nepodaří najít žádaný kompromis.

„Všichni pracujeme na dosažení dohody, ale to je možné jedině v případě, že bude slučitelná s naší svrchovaností a vrátí nám zpátky kontrolu nad obchodem a vodami naší země,“ řekla britským poslancům členka konzervativní vlády Penny Mordauntová podle BBC.

Kontroverzní návrh zákona znovu na scénu

Očekávalo se, že v pondělí dojde k průlomu v rozhovorech. A že budou mít Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, a britský předseda vlády Boris Johnson při odpoledním telefonátu, podle Britů klíčovém, o čem mluvit. K posunu ale nedošlo.

Naopak se do britské Dolní sněmovny vrátil kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Ten představila vláda na začátku září – jde o legislativu, která by umožnila porušovat závazné body rozvodové smlouvy, s níž Britové v lednu odcházeli z EU. Proti návrhu se postavili nejen zástupci evropského bloku, ale třeba i britská opozice a pět expremiérů Spojeného království.

Návrat třaskavého textu zpět do hry by měl poněkud nešťastné načasování. V momentě, kdy se rozhovory o brexitové obchodní dohodě blíží svému konci a atmosféra je vysoce napjatá, by mohlo projednávání návrhu legislativy, jehož znění unijní stranu pobouřilo, situaci ještě víc zkomplikovat.

Uvědomuje si to i Johnson, který při dlouhém hovoru s von der Leyenovou podle britského listu The Times slíbil, že kontroverzní části z návrhu odstraní. Prohlášení o možném kompromisu stran návrhu zákona o vnitřním trhu vydali členové kabinetu premiéra Johnsona krátce před tím, než zákon začala projednávat britská Dolní sněmovna. Krok britská vláda podmínila tím, že vyjednavači obou stran dojdou v následujících dnech k dohodě

Reklama

Doporučované