Hlavní obsah

Nový územní plán pro Brno může skončit u soudu. Má ale vyřešit problémy s bydlením

Brno má územní plán z roku 1994.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno usiluje o novou koncepci rozvoje. Vládnoucí koalice musí klíčový dokument schválit do konce roku 2022, poté přestane ten stávající z roku 1994 platit. Bez nového územního plánu by Brno bylo paralyzované.

Článek

Čtvrť pro patnáct tisíc lidí okolo vlakového nádraží. Největší městský park pod lomem Hády a vedle něj nové bydlení pro tisíce lidí. Anebo oživení slavných továrních areálů. To jsou velkolepé vize rozvoje Brna. Kvůli zastaralému územnímu plánu zatím zůstávají na papíře.

Na dokumentu pracují téměř dvě desítky lidí z kanceláře městského architekta, kterou si město pro pořízení plánu objednalo. Zadání má na starosti magistrátní odbor územního plánováni. Aby rozvoj města další tři roky nestál, 150 dílčích změn město projednává už nyní a chce je zapracovat do původního dokumentu.

„U Vinohrad se bude měnit odkaliště Hády na velký park, potom místo bývalého JZD v Žebětíně se bude měnit na plochu bydlení a rekreace a pak máme další bývalý zemědělský areál ve Slatině, který se bude měnit na bydlení,“ okomentoval největší změny městský architekt Michal Sedláček.

Na středeční veřejné projednání přišla asi stovka lidí. V diskusi kritizovali mimo jiné také nedostatečnou občanskou vybavenost a dopravní infrastruktury nově plánovaných bytových čtvrtí.

Tyto dílčí změny už plánovači chtějí zapracovat do nového dokumentu. Nový územní plán vyřeší ještě palčivější projekty, které potřebují posouzení vlivu na životní prostředí, třeba trasování D43 z Brna na Svitavy nebo výstavba nových čtvrtí.

„Nový plán počítá s velkými plochami na bydlení. Největší je nová čtvrť Trnitá, dříve Jižní čtvrť mezi starým a novým nádražím, kde by mohlo bydlet až 15 tisíc lidí. Stejně tak na sever od toho je plocha brownfieldu, která se také promění na plochu bydlení,“ popsal plánované bytové plochy Sedláček.

Právě nedostatek ploch pro bydlení tlačí ceny bytů strmě vzhůru. Padesátimetrový byt v novostavbě vyjde zájemce v Brně na téměř čtyři miliony korun. Více rezidentních projektů může nárůst cen alespoň zpomalit. „Ceny bytů jsou reakcí poptávky a nabídky. Na straně nabídky nových nebo rekonstruovaných bytových ploch je úzké hrdlo,“ řekl developer Patrik Tuza.

Podle developerů je nový územní plán pro Brno naprosto zásadní. Rok 2022 je podle Tuzy ambiciózní plán. „Dostali jsme se do situace, kdy už opravdu nemáme jinou možnost, než to udělat a udělat to rychle,“ řekl.

Hlavní architekt zůstává optimistou. „Je to prostě reálný termín a vzhledem k tomu, že město to má jako prioritu, tak to stihneme,“ řekl Sedláček. Splněním termínu si je jistá i primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). „Harmonogram počítá s tím, že by schválení mělo být v polovině roku 2022. Máme tam prostor přibližně šest měsíců, kdyby nastaly nějaké komplikace. I my samozřejmě počítáme s tím, že budou připomínky občanů nebo dalších subjektů,“ řekla.

Nicméně lze očekávat podobný vývoj jako v Praze, jejíž vedení připravuje nový Metropolitní plán. Došlo na něj okolo patnácti tisíc připomínek.

Také v Brně očekávají stovky připomínek, přesto se podle Sedláčka Brňané nemusejí obávat, že na klíčový dokument budou čekat podobně jako na krajský územní plán, který několikrát zrušily soudy a definitivně odmítly všechny námitky až letos v květnu.

Radní pro odbor územního plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL) předpokládá, že připomínek nebude tolik jako v hlavním městě. „Územní plán Prahy je poměrně ambiciózní, je hodně nový. My jsme poměrně konzervativnější, proto si myslím, že těch připomínek bude méně,“ řekl Chvátal.

Připomínky jsou podle Sedláčka jediná hrozba, která bude schválení nového plánu brzdit. „Každá námitka se musí vypořádat. To by mohl být jediný důvod, proč bychom to nestihli,“ řekl.

Už teď se proti změnám ve stávajícím plánu i proti novému dokumentu vyhrazují někteří Brňané. „S některými změnami nesouhlasíme, máme na to jiný názor. V naší městské části plán počítá s rozsáhlou bytovou zástavbou. Plocha by pak byla příliš mohutně zastavěná. Nechceme žádnou masivní výstavbu,“ okomentoval změny místostarosta městské části Řečkovice a Mokrá Hora René Černý (ANO 2011).

Nový plán může skončit i žalobami u soudu. Ty by nastaly až po schválení plánu a neshodily by celý dokument, ale jen jeho části. Představitelé města jsou ale na soudní spory připravení. „Předpokládám, že nový plán soudně napadený bude. Bude to ale až po schválení plánu, proto žaloby schvalovací proces nezbrzdí,“ uvedl Chvátal.

Reklama

Související témata:

Doporučované