Hlavní obsah

Nový volební manažer ČSSD Birke byl donedávna lobbistou v česko-čínských vztazích

Komentář - kdo je volební manažer ČSSD Jan Birke?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Nový volební manažer sociální demokracie chce vést kampaň jako před deseti lety, v éře Jiřího Paroubka a Jaroslava Tvrdíka.

Článek

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke se stane volebním manažerem ČSSD pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Původně se jím měl stát eurotajemník Tomáš Prouza, ale premiér Sobotka ho nedokázal ve straně prosadit.

To sedmačtyřicetiletý Birke je nejen bodrý a oblíbený politik, ale také silná figura uvnitř ČSSD, kterou všichni respektují. Teď bude mít na starost řídit kampaň a především stáhnout během devíti měsíců náskok konkurenčního hnutí ANO.

Předvolební agitaci hodlá vést jako před deseti lety za časů Jiřího Paroubka. Birke prosazuje, aby si sociální demokracie jako tenkrát najala drahou zahraniční agenturu, která pomůže vyhrát sněmovní volby.

Ostatně právě před deseti lety se Birke nejvíc naučil. V letech 2005 - 2006 jako ředitel kabinetu premiéra Jiří Paroubka. Byla to éra dnes už pověstné kampaně, kdy sliby a finanční možnosti neměly žádné hranice, a kterou řídil tehdejší volební manažer Jaroslav Tvrdík.

Nejsou peníze

Jenže právě s penězi na kampaň, která by dnes čelila nekonečným možnostem Babišova hnutí ANO, bude největší problém. Připomeňme, že ČSSD má po prohraném soudním sporu velké finanční problémy a její sídlo, Lidový dům, dokonce nechal exekutor zablokovat kvůli dluhu ve výši 337 milionů korun. Ten měli sociální demokraté splatit zesnulému právníkovi Zdeňku Altnerovi.

Ale vraťme se k Janu Birkemu. Ten je mimo jiné také lobbistou v česko-čínských vztazích. Už šest let se angažuje ve vedení Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, byl dokonce jejím prezidentem. V roce 2014 tento post předal Jaroslavu Tvrdíkovi a sám se přesunul do role předsedy dozorčí rady komory. Opustil ho před týdnem - kvůli neslučitelnosti s funkcí volebního manažera a také s postem místopředsedy ČSSD, o nějž chce usilovat na březnovém sjezdu.

Své bývalé kolegy a spolupracovníky má jan Birke nejen v komoře, ale také v pobočce čínské společnosti CEFC, která je v Česku velmi aktivní. Kromě zmíněného Jaroslava Tvrdíka to je ještě člen představenstva Tomáš Buzek a mluvčí firmy Pavel Bednář. Oba pro Birkeho coby sociálnědemokratického politika dříve pracovali jako PR poradci.

Co na výhrady říká sám Jan Birke? Poslechněte si rozhovor:

Rozhovor s novým volebním manažerem ČSSD Janem BirkemVideo: Lucie Stuchlíková

Sobotkova prohra

Pro Sobotku Birkeho nominace znamená do jisté míry porážku. Původně totiž dlouho prosazoval Tomáše Prouzu coby novou tvář, kterou do ČSSD přivedl zvenčí. Jenže když zjistil, že proti úředníkovi je ve straně odpor, vzdal se ho. Minulý týden Prouzovi naznačil, že na jeho prosazení nemá ve straně dost hlasů.

Pražští sociální demokraté mají s Prouzou dlouhodobý problém. Když měl loni vstoupit do strany, musel jeho přijetí několikrát urgovat sám premiér. O Prouzovi se mluví jako o možném lídrovi pražské kandidátky do sněmovních voleb, vedení si ale představuje spíše současného ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka. K Praze se připojily i dvě silné figury ČSSD - ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a vnitra Milan Chovanec.

Reklama

Doporučované