Hlavní obsah

Nový vůdce Islámského státu je odhalen. Má diplom z práva šaría

Foto: ČTK

Identita nového vůdce Islámského státu je prozrazena.

Reklama

Současný vůdce se zásadně podílí především na tvorbě náboženské ideologie Islámského státu.

Článek

Zpravodajské služby identifikovaly na Blízkém východě nového vůdce teroristické organizace Islámský stát. Je jím Mohammed Abdul Rahmán al-Mawli al-Salbi, muž, který byl jedním ze zakladatelů radikální frakce, píše The Guardian.

Nahradil tak Abú Bakra al-Bagdádího, kterého americké vojenské složky zlikvidovaly v říjnu minulého roku. Nyní tak vyšlo najevo, že Islámský stát po útoku předhodil světu neznámý pseudonym nového lídra (abú Ibráhím Hášimí Kurajší), aby tím skryl Salbiho pravou tvář.

Pravděpodobná fotografie nového lídra Islámského státu se už v minulosti v různých kontextech objevovala na sociálních sítích.

Na odhalení pravé identity nového vůdce se na Blízkém východě podílely jak regionální špehové, tak agenti ze západu. Podle nich má Salbi kruciální vliv na formování ideologie celého Islámského státu. Salbi studoval právo šaría na univerzitě v iráckém Mosulu.

Nový vůdce Islámského státu se narodil do irácko-turkmenistánské rodiny. Patří tak mezi úzký okruh lidí, kteří působí ve vedení teroristů a nemají plně arabský původ.

Pět milionů dolarů za Salbiho

V roce 2004 byl Salbi během teroristických operací zajat americkou armádou. Vojáci ho tehdy přemístili do vězeňského tábora v jižním Iráku, kde se poprvé setkal s Bagdádím. Z příkazů administrativy tehdejšího amerického prezidenta George Bushe byli vězni propuštěni.

Salbi se poté soustavně podílel na operacích radikálních skupin. I proto byl při loňské likvidaci Bagdádího v hledáčku amerických vojáků také on. Spojené státy na něj vypsaly odměnu pět milionů dolarů (113 milionů korun).

Už tehdy měly zpravodajské služby podezření, že by se do čela organizace mohl po Bagdádího smrti vyhoupnout. Potvrzení této skutečnosti si ale žádalo několikaměsíční práci.

Jak zemřel Bagdádí?

Salbiho předchůdce zahynul 26. října 2019, když prchal horským tunelem před americkými vojáky. O zabití radikála tehdy vítězoslavně informoval americký prezident Donald Trump.

„Odpálil vestu s výbušninami, když po něm šli naši vojáci,“ řekl Trump v Bílém domě. A dodal, že islamista s sebou vzal tři ze svých dětí.

„Bagdádí byl zkažený muž a šílenec. A teď je pryč. Byl zlý a násilný a také zemřel zlým a násilným způsobem. Jako pes. Jako zbabělec, co prchal a brečel,“ dosadil Trump.

Reklama

Doporučované