Hlavní obsah

Nový zájemce o TikTok. S Microsoftem ho chce koupit Walmart

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Známý maloobchodní řetězec doplňuje řadu firem, které by chtěly koupit zábavní aplikaci pro sdílení videí od ByteDance. Prodej je podmínkou pro setrvání TikToku na americkém trhu. Zájem už má Microsoft, Twitter či Oracle.

Článek

V přímé úměrnosti k tomu, jak platforma TikTok rostla na popularitě mezi mladistvými uživateli, budila obavy kvůli zneužívání obsahu. A to nejenom mezi rodiči. Donald Trump proti ní tento měsíc zahájil tažení, které odůvodnil tím, že čínské vlastnictví v podobě firmy ByteDance může vést k předávání informací vládě v Pekingu.

Ačkoliv společnost podle serveru BBC nařčení odmítá, prezident USA jí nakázal, aby své aktivity ve Spojených státech do 90 dní prodala jinému, a to sice přímo americkému podniku, jinak bude v zemi zakázána.

Dvě události

Včerejšek přinesl pro TikTok hned dva zlomy. Šéf mateřského čínského podniku Kevin Mayer rezignoval na svoji funkci a za společností Oracle nebo sociální sítí Twitter se objevil další potenciální kupec. Řetězec maloobchodů Walmart by prý ale zábavní aplikaci rád provozoval spolu s technologickým gigantem Microsoft, jenž už také dříve projevil zájem.

„Jsme si jisti tím, že partnerství Walmartu a Microsoftu jak uspokojí očekávání amerických zákazníků TikToku, tak uklidní obavy vládních regulačních orgánů USA,“ uvedlo pro BBC tiskové oddělení známého řetězce.

Počítačová společnost už ovšem ohledně reakce na oznámení maloobchodníka tolik sdílná nebyla. Serveru pouze odpověděla, že s Walmartem „momentálně nemá co sdílet“.

Drahý nákup

Činnosti ByteDance ve Spojených státech k sobě ovšem vážou také ty v Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Nákup TikToku by proto pro zájemce nemusel být zrovna levný, jelikož odhad jeho ceny se šplhá až na 30 miliard dolarů – v přepočtu asi 660 miliard korun.

Aplikace pro tvorbu a sdílení krátkých videí za využití široké nabídky hudby a filtrů se rozjela koncem roku 2018 a její obliba mezi uživateli pod 25 let věku roste. Podle vlády USA ale čínská společnost sbírá data svých 800 milionů uživatelů, z nichž 100 milionů mělo být ve Spojených státech, a existuje riziko jejich sdílení s úřady Čínské lidové republiky.

Peking možný zákaz aplikace odmítá s tím, že se jedná o politicky motivované činy. Platformu TikTok a desítky dalších čínských aplikací už ale zakázala třeba i vláda v Indii.

Reklama

Doporučované