Hlavní obsah

Nový zákon může potvrdit Babišův střet zájmů. Poslance ANO přehlasovali

Foto: vlada.cz

Spor o střet zájmů Andreje Babiše se už dlouho řeší i na úrovni EU. Auditoři Evropské komise už dvakrát dospěli k závěru, že český premiér v tomto ohledu porušuje evropské i národní předpisy.

Reklama

Z chystaného zákona o evidenci skutečných majitelů zřejmě vypadne výjimka, která nahrává Andreji Babišovi. Podle očištěné verze předpisu by šéfa hnutí ANO vedli jako jednoho z vlastníků Agrofertu.

Článek

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dlouhodobě tvrdí, že není ve konfliktu zájmů. Odkazuje přitom na fakt, že splnil zpřísněné podmínky zákona o střetu zájmů a v roce 2017 převedl své podnikání do svěřenských fondů.

Nyní se ale rýsuje další právní nástroj, který by v důsledku Babiše – navzdory uložení firem do svěřenských fondů – označil jako jednoho ze skutečných majitelů Agrofertu a dalších podniků. Jde o zákon o evidenci skutečných majitelů, který upřesňuje definici reálných vlastníků firem a usnadňuje jejich zveřejnění.

Dosud to vypadalo, že Babiš i na tento zákon vyzraje. Vláda poslala do Sněmovny verzi předlohy s doplněnou pasáží, která se týkala svěřenských fondů. Pokud by zákon v této verzi prošel, Babiš by se označení za spolumajitele Agrofertu mohl vyhnout.

Na premiéra by se sice pohlíželo jako na skutečného majitele svěřenských fondů. To by však automaticky neznamenalo, že bude označen také jako majitel firem, které pod fondy spadají.

Na středečním jednání Ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny ale tato výjimka v novém zákoně narazila. A díky hlasům poslanců vládní ČSSD a komunistů prošly dva opoziční pozměňovací návrhy, které spornou pasáž ze zákona odstraňují.

„Překvapivě prošly oba dva návrhy, ačkoli se navzájem vylučují,“ řekl Seznam Zprávám poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný.

Právě Výborný spolu s poslancem Janem Čižinským navrhli, aby se sporné ustanovení z předlohy vyškrtlo.

Výbor pak souhlasil i s dalším návrhem skupiny poslanců, který „probabišovské“ pasáže nahrazuje opačným zněním – že skutečný majitel svěřenského fondu je zároveň i skutečným majitelem firmy, která do fondu patří.

Pozměňovací návrhy prošly přes to, že Ministerstvo spravedlnosti k nim dalo nesouhlasné stanovisko. Proti nakonec podle Výborného hlasovali jen poslanci Babišova hnutí ANO.

Při finálním hlasování v Poslanecké sněmovně, které by mohlo přijít na řadu už příští týden, se nejdříve bude hlasovat o skupinovém návrhu Starostů, KDU-ČSL a Pirátů, který jde přímo proti Babišovi.

Pokud by tento pozměňovací návrh neprošel, přišel by na řadu ten od Výborného a Čižinského, který připravovanou výjimku sice jen odstraní, ve finále ale bude důsledek tentýž.

„Pokud korporaci vlastní svěřenský fond, bude i v tomto případě jasné, kdo je skutečným majitelem posledního článku v řetězci vztahů, tedy samotného svěřenského fondu,“ uvedl právník Lukáš Kraus z organizace Rekonstrukce státu, která proti spornému odstavci v zákoně lobbovala.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka na dotaz Seznam Zpráv potvrdil, že poslanci menší koaliční strany budou proti výjimce i při hlasování v plénu. „Předpokládám, že stejně se zachová celý klub ve třetím čtení,“ uvedl Chvojka. Původní návrh zákona ostatně prošel ve vládě bez podpory ministrů za ČSSD.

Zákon o evidenci skutečných majitelů vychází z novelizované směrnice EU proti praní špinavých peněz. Předpis měl být účinný už od ledna, jeho příprava se ale bez věrohodného odůvodnění protáhla a vláda jej do parlamentu posunula až letos v červnu. V prvních hlasováních do něj poslanci nezasáhli.

Zjednodušená evidence skutečných majitelů je v provozu už nyní, vkládané údaje však nejsou spolehlivě ověřované a veřejnost k nim nemá žádný přístup. To se má s novým zákonem změnit.

Babiše už jako faktického spolumajitele Agrofertu vedou například obdobné rejstříky na Slovensku nebo v Británii. Oproti tomu německý registr jeho jméno neuvádí, jako spolumajitelku Agrofertu však eviduje Babišovu manželku Moniku.

Reklama

Doporučované