Hlavní obsah

Nový zákon v Německu nařizuje sociálním sítím mazat nenávistné příspěvky

Pokud sociální sítě nesmažou nenávistné příspěvky do 24 hodin, mohou být pokutoványVideo: Reuters

 

Reklama

Od října v Německu vstoupí v platnost zákon, podle kterého bude možné uložit velké pokuty provozovatelům sociálních sítí. Pokud například Facebook neodstraní do 24 hodin nahlášený nevhodný obsah, dostane pokutu až 50 milionů eur.

Článek

Německo přijalo nový zákon, který má regulovat například projevy nenávisti či podněcování násilí na sociálních sítích.

Má těžko vyslovitelný název - Netzwerkdurchsetzungsgesetz (ve zkratce NetzDG) - a podle prvních ohlasů se ukazuje, že to nebude jediné úskalí, které při jeho uplatňování čeká.

Zákon krom jiného nařizuje, že správci sociálních sítí budou muset nahlášené nenávistné komentáře smazat do 24 hodin. Na smazání méně závažných příspěvků je lhůta do sedmi dnů.

Za porušení této povinnosti hrozí sociální síti pokuta až 50 milionů eur (1,3 miliardy korun).

Téměř ihned se rozběhla diskuse, zda je tu nový zákon pro svobodu projevu, anebo zda ji naopak omezuje.

Německý ministr spravedlnosti zastává první možnost - každý prý má mít  šanci svobodně svůj názor vyjádřit, aniž by ho někdo urážel.

Kritici NetzDG jsou naopak přesvědčeni, že krátká časová lhůta na smazání nepohodlných přípsěvků jenom povede k tomu, že se bude pro jistotu skrývat obsah, který zákon ve skutečnosti neporušuje.

„Někdy musíme akceptovat i věci, které pokládáme za urážlivé,” uvedla například poslankyně za stranu Zelených Renate Künastová, která s novým zákonem nesouhlasí.

Podle NetzDG každých šest měsíců budou muset provozovatelé sociálních sítí hlásit počet stížností na nevhodné komentáře a způsob, jak je vyřešili.

Z nové legislativy nejsou nadšeni.

„Tento zákon není správným způsobem, jak bojovat proti projevům nenávisti online. Stále hodnotíme, co pro nás opravdu znamená,” uvedl mluvčí Facebooku pro BBC.

Reklama

Doporučované