Hlavní obsah

Nový žebříček: 10 největších rodinných firem v Česku

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Vít Kutnar a jeho Stavebniny DEK patří do žebříčku deseti největších rodinných firem v Česku.

Reklama

Které rodiny vládnou českému byznysu a jak zatím zvládají dopady koronaviru?

Článek

Už posedmé česká mutace časopisu Forbes sestavila žebříček největších českých rodinných firem. Jsou v něm zbrojaři, prodejci stavebnic, výrobci nápojů a vůbec poprvé také někdo, kdo nemá český pas, ale na českém území už podniká desítky let.

Projděte si v našem přehledu první desítku největších rodinných firem v Česku podle tříletých průměrných tržeb, ziskovosti a aktuálního počtu zaměstnanců.

Rok 2019 byl pro zbrojně-průmyslovou skupinu Czechoslovak Group úspěšný. Druhý rok si jako její šéf a majitel v jedné osobě odsloužil Michal Strnad, který holding převzal od svého otce Jaroslava.

A radost mu musely dělat zejména nové aktivity v oblasti leteckého průmyslu - znovu rozjetá automobilka Tatra a také tradiční tahoun, výrobce brzdových systémů pro železnici Dako-cz. Rodina Strnadových ale loni řešila i jiné výzvy – například ostré obchodní bitvy s Františkem Savovem, které se přenesly hned do několika firem. Ve většině případů Strnadovi Savova drtivě porazili.

Poprvé obrat přes 21 miliard a téměř tři tisíce zaměstnanců. To jsou největší české stavebniny DEK, které vede Vít Kutnar a u jejichž zrodu stál také jeho otec Zdeněk. Správní ředitelkou skupiny DEK je Petra Kutnarová, bývalá manželka Víta Kutnara.

„Máme štěstí, že stavebnictví není zatím koronavirem tolik postiženo. Jako náš hlavní úkol nyní vidíme nepřerušit dodávky stavebního materiálu na stavby a přitom maximálně chránit zdraví našich zákazníků i zaměstnanců,“ uvedl letos v dubnu pro Forbes Vít Kutnar s tím, že cíl pro letošek je jasný. Opět růst a získávat další podíl na trhu. Minoritním spolumajitelem je dnes Jindřich Horák, spolužák Víta Kutnara ze stavební fakulty, který spolu s ním firmu rozjížděl.

Velký nováček a také velká výjimka. Poprvé zařazujeme rodinu, která nemá český pas. Svůj byznys ale spojila s Českem v posledních 30 letech. Antonio Pasquale přejel hranice u Chebu ve svém Citroënu XM v roce 1990 a hledal zde nový život a podnikání. Oboje se mu splnilo, Pasqualeovi vlastní českou nápojovou skupinu Mattoni 1873 rozkročenou do celé střední Evropy, dnes ji řídí Antoniův syn Alessandro. „Táhlo mě to sem. Věřil jsem, že Čechy jsou něco zvláštního v porovnání s dalšími postsocialistickými zeměmi. A měl jsem pravdu,“ říká Pasquale starší.

Největší loterijní a hazardní skupinu v Česku vybudovali bratři Ivo a Miroslav Valentovi se svým otcem. Kromě dvou bratrů v ní dnes na různých pozicích pracuje dalších šest členů rodiny. Kvůli regulaci hazardu Synot v poslední době hodně investuje do cestovního ruchu.

Obchody primárně s potravinami silné hlavně na Moravě ovládají rodiny Hruzíkových, Škrabalových a Plevových. Firma začínala v roce 1991 jako obchod se zeleninou v Ostravě-Svinově. Hlavní postavou byl Karel Hruzík, otec dnešního majitele Pavla Hruzíka. „Všechny děti majitelů jsou zapojeny ve firmě již dlouho,“ komentoval letos pro Forbes dvougenerační podmínku Pavel Hruzík. Rodiny si pečlivě střeží soukromí a s médii prakticky nekomunikují.

Lubomír Stoklásek je vysoký muž s širokým úsměvem na tváři, jenž se rád pochválí. Jím vedený Agrostroj se stejně jako další velké automobilky a strojírny potýká s výpadkem poptávky, na číslech za loňský rok to ale ještě příliš znát nebylo. Lubomír Stoklásek ocení dobré jídlo a víno, předloni otevřel ve Velkých Pavlovicích Hotel Lotrinský, který vznikl z historické sýpky. V holdingu působí také jeho bratr Jiří a dcera Monika Suchánková.

Jiří Hlavatý, syn a snacha. To jsou základy rodinné Juty, největší tuzemské fabriky na netkané textilie. Hlavatý vyhlíží větší otevření hranic, protože většinu své výroby exportuje. Jen karanténa v Británii ho denně připravovala o dva miliony tržeb. „Jak žijeme v Jutě? Já jsem pořád ředitel, syn je obchodník v Německu, snacha jako asistentka v prodeji je za 60 procent doma. Naše pohádka teď nemá šťastný konec,“ říká Hlavatý.

Skupinu vede René Matera se svou manželkou Hanou, dcerou Denisou a synem Radimem.

Promet Group působí v metalurgii, strojírenství a inženýringu, má menší podíl v Tatra Trucks. Matera, významný ostravský tycoon, dlouho nechtěl být vidět. Pro Forbes ale nakonec udělal výjimku, a tak si v květnovém vydání časopisu můžete přečíst první velký profilový rozhovor, který kdy médiím poskytl. Navíc s celou rodinou.

Jannis Samaras s rodinou, švagrem Reném Sommerem a Reném Musilou jsou hlavní postavy nápojové skupiny Kofola. Firmu začali budovat s Jannisovým otcem Kostasem Samarasem, jenž byl poválečným uprchlíkem z Řecka. Kofola si zakládá na udržitelnosti a kultivaci okolí.

Automotive impérium Pavla Juříčka, kde má po boku i syna Václava a dceru Lenku, čítá devět fabrik doma a šest ve světě. Letos ale dostalo od koronakrize těžký zásah. Kvůli pandemii Brano přepracovalo byznysplán a počítá pro tenhle rok s tím, že v tržbách bude chybět nejméně 1,5 miliardy korun. „Ale to nás nepoloží,“ říká pevně Juříček, který dodává komponenty od Jaguaru po Bentley a jehož hevery se značkou Brano jezdí v polovině aut na kontinentu.

Celý žebříček 150 rodinných firem najdete v květnovém čísle časopisu Forbes, v něm také navíc naleznete srovnání, jaké firmy jsou mezi nimi nejvýkonnější nebo které české rodiny stále vlastní tradiční tuzemské značky.

Reklama

Doporučované