Hlavní obsah

Babiš zchudl. „Nesmysl a důkaz, že beze mne je Agrofert horší,“ zlobí se premiér nad žebříčkem českých miliardářů

Podívejte se na pět nejbohatších Čechů ve videu.Video: Jan Mašek, Petra Krmelová

 

Reklama

Magazín Forbes zveřejnil v Česku pošesté žebříček nejúspěšnějších tuzemských podnikatelů. Ročník 2018 má 80 jmen, vstupenkou do něj bylo odhadované jmění ve výši minimálně dvou miliard korun.

Článek

Nejbohatším Čechem je nadále Petr Kellner s odhadovaným jměním ve výši 310 miliard korun, jehož hlavní investice jsou ve splátkovém byznysu společnosti Home Credit.

Podívejte se na pět nejbohatších Čechů ve videu.Video: Profimedia.cz

Tato firma je se 130 tisíci pracovníky především v Asii největším českým zaměstnavatelem v zahraničí. Kellnerovo jmění pochází také z telekomunikací, vlastní firmy O2 Czech Republic a Cetin.

Kompletní žebříček nejbohatších Čechů

80 nejbohatších Čechů v interaktivním žebříčku Forbes najdete ZDE

Forbes odhad výše majetku nejbohatšího Čecha oproti loňsku nezměnil.

Chudší Andrej Babiš

Druhým nejbohatším je český premiér Andrej Babiš (75 mld. Kč). Odhad jeho jmění, které tvoří především holding Agrofert, oproti loňskému roku poklesl o 13 miliard korun. Forbes to zdůvodňuje klesající ziskovostí holdingu a růstem jeho zadlužení. Důvodem jsou především horší výsledky chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva, jako je německý SKW Piesteritz a slovenské Duslo Šaľa, a pokračující restrukturalizace německých pekáren Lieken. Zadlužení rostlo kvůli mimořádnému investičnímu cyklu napříč celým Agrofertem. Ten je sice aktuálně zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů.

Poslechněte si, jak Andrej Babiš reagoval na nový žebříček českých miliardářů:

Video: Seznam Zprávy

Komárek: Sazka vykročila do Evropy

Třetím nejbohatším Čechem je Karel Komárek (67 mld. Kč), jemuž se daří rozvíjet loterijní skupinu Sazka Group napříč evropským trhem. Čtvrtý je realitní magnát Radovan Vítek (60 mld. Kč) a pátý jeden z nejmladších českých miliardářů, třiačtyřicetiletý Daniel Křetínský (59 mld. Kč), majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a také fotbalové Sparty Praha.

Celkem jmění letošních 80 nejúspěšnějších českých byznysmenů Forbes odhaduje na 1 106,5 miliardy korun. Jeho hodnota již neroste tak rychle jako v minulých dvou letech, což odráží zpomalování české ekonomiky.

Deset nejbohatších Čechů podle Forbes

Pořadí Jméno Odhad jmění (mld. Kč) Hlavní firmy a značky Obor

1. - 310 mld. – PPF, Home Credit, O2 finance, telekomunikace

3. Karel Komárek – 67 mld. – KKCG, Sazka energetika, loterie

4. Radovan Vítek – 60 mld. – CPI Property Group reality

5. Daniel Křetínský  - 59 mld. – EPH, CNC, Sparta Praha energetika, průmysl, média

6. Pavel Tykač – 31 mld. –  Seven Energy energetika

7. Pavel Baudiš  - 27 mld. –  Avast software

10. Zdeněk Bakala – 18 mld. – LBM, Economia reality, investice

Forbes výpočty odhadů majetku co nejvíce konzultuje se samotnými podnikateli a zároveň se dívá do otevřených zdrojů, jako jsou výroční zprávy a dokumenty v obchodním rejstříku. Sleduje tržby, ziskovost přes EBITDA a odečítá dluhy. Dívá se i na to, jak se konkrétním oborům daří v celosvětovém kontextu, jak se vyvíjejí tržby a ziskovost dané firmy v čase a jaké nové investice, a tím i svou budoucnost chystá. První žebříček nejbohatších Američanů zveřejnil časopis Forbes v roce 1918. Tehdy v něm bylo 23 amerických milionářů a vítězem se stal John D. Rockefeller.

Reklama

Doporučované