Hlavní obsah

Nový žebříček nejbohatších: Kellner překonal 300 miliard, Babiš těsně za Trumpem

Žebříček nejbohatších lidí světa podle Forbesu, je mezi nimi i šest Čechů.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Časopis Forbes zveřejnil nový žebříček dolarových miliardářů. Vítězí Gates, z šestice Čechů má nejvíc majitel PPF.

Článek

Do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo šest Čechů, nejvíc od chvíle, kdy časopis Forbes majetek nejbohatších lidí počítá.

Nejmajetnějšímu Čechovi Petru Kellnerovi spočítal Forbes, že si polepšil na 306 miliard korun. Vládce investiční skupiny PPF, do níž náleží také mezinárodní splátková skupina Home Credit nebo telekomunikační operátor O2 Czech Republic, má v dolarech jmění vyšší než 12 miliard. Za růstem jeho majetku stojí především dobré výsledky splátkové skupiny Home Credit, která je lídrem trhu v Číně a vrátila se do černých čísel také v Rusku. O zopakování úspěchu se nyní pokouší na indickém a americkém trhu.

Českým nováčkem v žebříčku je Daniel Křetínský, spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Forbes ocenil jmění majitele fotbalové Sparty na dvě miliardy dolarů. Pro letošek mu tak v seznamu patří 1030. místo.

Babiš těsně za Trumpem

Posílil také Andrej Babiš, druhý nejbohatší Čech (3,4 miliardy dolarů). Forbes počítá do jeho majetku i všechna aktiva Agrofertu převedená do svěřenského fondu.

Andrej Babiš je v letošním žebříčku pouze o 100 milionů dolarů chudší než americký prezident Donald Trump (3,5 miliardy).

K dalším Čechům v žebříčku patří realitní magnát Radovan Vítek (2,4 miliardy dolarů), investor a majitel Sazky Karel Komárek (2,2 miliardy dolarů) a uhlobaron Pavel Tykač (1,3 miliardy dolarů).

Češi mezi dolarovými miliardáři

105. místo - Petr Kellner 12,2 mld., PPF, Home Credit, O2 Czech Republic

564. místo - Andrej Babiš 3,4 mld., Agrofert

867. místo - Radovan Vítek 2,4 mld., reality, CPI PG

939. místo - Karel Komárek 2,2 mld., Sazka Group, komodity

1030. místo - Daniel Křetínský 2,0 mld., EPH, energetika

1567. místo - Pavel Tykač 1,3 mld., Czech Coal, energetika

Gates obhájil počtvrté

Ve světovém žebříčku je rekordních 2043 dolarových miliardářů. Forbes sestavuje pořadí už 31 let. Lidí, jejichž jmění je větší než jedna miliarda dolarů, je meziročně o 233 více.

Bill Gates, zakladatel Microsoftu, zůstává nejbohatším člověkem na světě (86 miliard dolarů) už čtvrtým rokem v řadě. Investor Warren Buffett se vrátil na druhou příčku se 75,6 miliardy dolarů (loni 60,8 miliardy) a skokanem roku je zakladatel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos. Tomu letos patří třetí místo se 72,8 miliardy dolarů – meziročně zbohatl o rekordních 27,6 miliardy díky růstu cen akcií.

Reklama

Doporučované