Hlavní obsah

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je mezi nimi i osm Čechů

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Nejbohatším Čechem zůstává podle Forbesu Petr Kellner.

Reklama

Časopis Forbes zveřejnil každoroční žebříček nejbohatších lidí planety. Promítl do něj už i dopady koronaviru.

Článek

Někteří přišli za poslední rok (a hlavně v posledních týdnech) o desítky miliard, jiným se naopak daří svoje jmění rozšířit. Magazín Forbes zveřejnil letošní žebříček nejmovitějších osob světa a mezi dolarové miliardáře se dostala i osmička Čechů.

Nejbohatší Čech Petr Kellner obhájil svou pozici v Česku, sice zchudl, ale na druhou stranu ještě nikdy nebyl ve světovém žebříčku Forbesu tak vysoko: na 68. místě. Za poslední rok však časopis ohodnocuje jako majetek o 15 miliard korun níže, celkem mu Forbes napočítal 374 miliard korun.

Kdo se stejně jako v minulém roce se svým majetkem propadl, je český premiér Andrej Babiš. Odhad jeho jmění, které tvoří především holding Agrofert ve svěřenských fondech, Forbes meziročně snížil na 80 miliard korun, což je oproti roku 2019 propad o více než osm procent. Jeho podnikání je sice vůči aktuální situaci relativně imunní, většinu výnosů ale realizuje v českých korunách a ve světovém žebříčku dolarových miliardářů se v jeho případě projevilo výrazné oslabení české koruny z poslední doby, píše časopis.

Skokan Křetínský

Největším skokanem mezi osmičkou Čechů je nejmladší z nich Daniel Křetínský, který se vyhoupl z loňského pátého místa na třetí. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 85 miliard korun. Křetínský podle Forbesu koronavirovou krizi zatím ustál proto, že na energetiku dosud ve velkém měřítku nedolehla. Navíc většina kontraktů Křetínského společnosti EPH na dodávky energií je uzavřena na několik let dopředu s pevně stanovenými výkupními cenami.

Žebříček nejbohatších Čechů 2020

1. Petr Kellner, 372 mld. Kč, pokles o 3,9 %, obor: finance, telekomunikace

2. Radovan Vítek, 99,9 mld. Kč, nárůst 14,3 %, obor: reality

3. Daniel Křetínský, 84,9 mld. Kč, nárůst 17,2 %, obor: energetika, průmysl

4. Andrej Babiš, 79,9 mld. Kč, pokles 8,6 %, obor: potravinářství, zemědělství

5. Karel Komárek, 77,4 mld. Kč, bez změny, obor: energetika, loterie, IT

6. Pavel Tykač, 34,9 mld. Kč, bez změny, obor: energetika, finance, reality

7. Pavel Baudiš, 29,9 mld. Kč, pokles 14,3 %, obor: software

8. Marek Dospiva 27,5 mld. Kč, nárůst 10 %, obor: finance, zdravotnictví, reality

Zdroj: Forbes

Druhým nejbohatším Čechem je nyní stejně jako loni realitní magnát Radovan Vítek, majoritní vlastník skupiny CPI Property Group. Ten si od minulého roku polepšil o 12,5 miliardy korun a prozatím skončil se jměním v hodnotě více než 100 miliard korun.

Svůj post z loňska naopak neudržel Karel Komárek, který se ze třetího místa propadl až za Andreje Babiše. Podnikání skupiny KKCG, která soustřeďuje své aktivity na oblast loterií a herního průmyslu, ropy a zemního plynu a také informačních technologií či realit, sice posílilo, ale dopady koronavirové krize na burze dolehly na řeckou loterijní společnost OPAP, kde drží Komárek největší podíl, a hodnotu jeho jmění tak výrazně ovlivňuje.

Na posledních třech místech nejlepší osmičky v Česku se objevuje jméno české uhelné jedničky – miliardáře Pavla Tykače. Ten od posledního vydání žebříčku se svým jměním nepohnul a zůstal na hodnotě téměř 35 miliard korun.

O příčku níže je druhý ze zakladatelů antivirového gigantu Avast Pavel Baudiš. Jeho majetek ve výši zhruba 30 miliard korun se oproti minulému roku nepatrně ztenčil. Ještě na konci ledna to přitom vypadalo, že se dostane nad hranici dvou miliard dolarů. Důvodem, proč se tak nestalo, byla kauza se sdílením uživatelských dat Avastu a následný úder dopadů pandemie.

Poslední místo v top osmičce zaujímá Marek Dospiva, spoluzakladatel a spoluvlastník investiční skupiny Penta, pod kterou spadá například síť lékáren Dr. Max, Aero Vodochody a rozsáhlý developerský byznys.

Žebříček nejbohatších Čechů vydal magazín Forbes v Česku už podeváté.

Svět: imunita proti koronaviru

Ani světoví miliardáři nejsou imunní vůči koronaviru. Více než polovina z nich je meziročně chudší, vyplývá z nového žebříčku. Počet lidí s majetkem více než jedné miliardy dolarů, což je vstupenka na každoroční seznam, je globálně 2095. Celkové jmění nejbohatších lidí světa je osm bilionů dolarů, meziročně o 700 miliard dolarů méně.

Nejbohatším člověkem na světě zůstal již potřetí v řadě Jeff Bezos, zakladatel obchodu Amazon. A to i přesto, že po rozvodu připadlo jeho bývalé manželce MacKenzie Bezos celých 36 miliard dolarů. Jmění Jeffa Bezose letos Forbes odhaduje na 113 miliard dolarů. Druhým je zakladatel Microsoftu Bill Gates následovaný rodinou Bernarda Arnaulta (luxusní říše LVMH), která poprvé v historii odsunula na horší než třetí pozici investora Warrena Buffetta. Nejbohatší ženou světa je Alice Walton, dědička maloobchodního impéria Walmart. V žebříčku je také dalších 240 žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované